Az Iszlám Állam készülhetett merényletre az esseni bevásárlóközpontban

Essen, 2017. március 11. Egy esseni bevásárlóközpont előtt rendőrök 2017. március 11-én. A rendőrség elrendelte, hogy terrorfenyegetettség miatt a létesítményt ne nyissák ki, így a hozzá tartozó parkoló is zárva marad, miközben az épületet több mint száz rendőr átfésüli. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)
Vágólapra másolva!
Gyaníthatóan az Iszlám Állam nevű terrorszervezet készült támadást végrehajtani szombaton egy esseni bevásárlóközpontban - közölte vasárnap a német belügyminisztérium. A nyugat-németországi városban szombat reggel, még a boltok nyitása előtt lezárták a létesítményt terrorfenyegetettség miatt.
Vágólapra másolva!

Thomas de Maiziere belügyminiszter az ARD televíziónak elmondta:

a tervezett merényletet sikerült meghiúsítani

a szövetségi és a helyi biztonsági hatóságok éberségének köszönhetően.

A miniszter szerint a tervezett támadással összefüggésbe hozható egy olyan személy, aki az Iszlám Államhoz köthető, és akiről tudják, hogy Németországból Szíriába utazott.

Ez az esseni bevásárlóközpont lehetett a célpont Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Biztonsági források a Reuters hírügynökségnek elmondták: a hatóságok arra figyeltek fel, hogy az Iszlám Állam egy német állampolgárságú híve támadás elkövetésére szólított fel Szíriából.

Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy

a terrorfenyegetettség szintje továbbra is magas Németországban.

A hatóságok attól tartanak, hogy a radikalizálódott iszlamisták visszatérhetnek Szíriából vagy Irakból, hogy német földön hajtsanak végre terrortámadásokat.