Videó a robbantás utáni sokkról – háromnapos gyászt rendeltek el

Szentpétervár, metró, robbantás, robbanás
Szentpétervár, 2017. április 3. Egy megrongálódott kocsi 2017. április 3-án, miután robbanás volt a szentpétervári metró egyik állomásán. Legalább tíz ember életét vesztette, több tucatnyian megsérültek. (MTI/AP/www.vk.com/spb_today)
Vágólapra másolva!
Egy kirgiz származású orosz állampolgárt keresnek a szentpétervári metrórobbantás miatt. A legfrissebb információk szerint tizennégyre emelkedett az áldozatok száma, többtucatnyian megsérültek.
Vágólapra másolva!

A szentpétervári kórházakban tizenkét sebesültnek súlyos az állapota. Georgij Poltavcsenko szentpétervári kormányzó közölte, hogy három külföldi – fehérorosz, tádzsik és üzbég – állampolgár van az áldozatok között.

A Kirgizisztáni Nemzetbiztonsági Bizottság (GKNB) megerősítette, hogy a szentpétervári robbantással kapcsolatban az egyik gyanúsított a kirgiz származású Akbarzson Dzsalilov 22 éves orosz állampolgárságú férfi.

A pokolgépes merényletben tizennégyen haltak meg, ötvennégyen pedig kórházba kerültek – írja a Moscow Times.

Korábban az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) körözést adott ki az orosz útlevéllel rendelkező férfi ellen, de a merénylettel a kazah származású Makszim Arisevet is gyanúsították.

A nyomozás eddigi adatai szerint

egy házi gyártmányú pokolgépet robbantottak fel, amit a hátizsákjában vitt le a merénylő a metróállomáshoz.

A bomba tele volt apró fémtárgyakkal, hogy a robbanás pillanatában még nagyobb kárt tudjon tenni az áldozatokban.

A TASZSZ hírügynökség szerint a merénylő a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól. A merénylet utáni másodpercekről az alábbi videofelvétel készült:

Információk szerint

a robbantó leszakított kezét a vezetékekkel együtt találták meg, és szakértői vizsgálatra küldték.

Kedd reggelre a szentpétervári metró mind az öt vonalán teljesen helyreállt a közlekedés. A városban háromnapos gyászt rendeltek el. Vlagyimir Putyin orosz elnök biztonsági kíséret mellett virágot vitt a merénylet helyszínére.

Bombafenyegetés miatt lezárták kedden a szentpétervári metróhálózat egyik legforgalmasabb csomópontját,

a Szennaja Ploscsagy, a Szpaszkaja és a Szadovaja állomást. A szerelvények megállás nélkül haladnak végig rajtuk.