Moszkvába megy az amerikai külügyminiszter

2017.04.05. 17:34

Rex Tillerson, amerikai külügyminiszter Moszkvába fog látogatni a jövő héten. A miniszter április 11-én és 12-én Szergej Lavrovval, hivatali partnerével fog tárgyalni. Téma lesz többek között a terrorizmus elleni harc.

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy amerikai-orosz találkozót tartanak Moszkvában a jövő héten.

A két napos találkozót április 11-én és 12-én tartják. Rex Tillerson és Szergej Lavrov fog egymással tárgyalni.

Rex Tillerson az Exxon Mobil vezérigazgatójaként korábban többször is találkozott Vlagyimir Putyinnal.Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Tillerson Donald Trump elnök külügyminisztereként először keresi majd fel Oroszországot.

A kétoldalú kapcsolatok ügye mellett a tárgyalások napirendjén szerepel majd egyebek mellett

  • a terrorizmus elleni harc,
  • a szíriai, a palesztin-izraeli, a jemeni, a líbiai és az afganisztáni rendezés kérdése,
  • a koreai-félszigeti feszültség csökkentése,
  • valamint az ukrajnai helyzet.

Utóbbi esetben különös figyelmet fordítanak a minszki megállapodások végrehajtására.

Az orosz külügy nem zárta ki, hogy a kétoldalú kapcsolatok más vonatkozásai mellett szó eshet a fegyverzetkorlátozásról is.

Moszkva szerint az orosz-amerikai viszony az elmúlt években az előző washingtoni kormányzat miatt került mély válságba. Az új amerikai vezetés bejelentett szándéka, hogy változtasson a helyzeten, az orosz szaktárca megfogalmazásában

pozitív értékelést érdemel, ám a valós tettek alapján kell ítélni.

A moszkvai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz fél a maga részéről nyitott az együttműködésre az egyenrangúság, a belügyekbe való be nem avatkozás és az érdekek kölcsönös tiszteletben tartása alapján. A tárca reményét fejezte ki, hogy a Tillerson-vizit hozzájárul ahhoz, hogy a kétoldalú viszonyt fenntartható pályára állítsák és a kölcsönös bizalom szintjére emeljék.