Lövöldözés lett a kormányt támogató tüntetés vége

MADURO MOROS, Nicolás
Caracas, 2017. április 25. Tüntető a Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormány elleni tiltakozáson Caracasban 2017. április 24-én. (MTI/EPA/Cristian Hernandez)
Vágólapra másolva!
Venezuelában újabb három áldozata van a kormány és az ellenzék politikai szembenállásának. A kormányt támogató megmozduláson egy önkormányzati dolgozót agyonlőttek, valamint két másik férfi is meghalt, de róluk egyelőre nem lehet többet tuni. 
Vágólapra másolva!

A fővárosban, Caracasban a legnagyobb autópályát több ezer ember árasztotta el Nicolás Maduro államfő kormánya ellen tiltakozva. A békés megmozdulás keretében az emberek pikniket tartottak az úttesten, mások napernyőket nyitottak és könyvet olvastak, elzárva az utat a forgalom elől.

Már 24 halott

Április eleje óta a latin-amerikai országban rendszeresek az ellenzék által szervezett tiltakozó megmozdulások, amelyek gyakran erőszakba torkollottak. Az ellenzék nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztalának (MUD) adatai szerint csupán az április 20-i megmozduláson 220 ember sebesült meg. Áprilisban már huszonnégy ember halt meg a rendőrökkel történt összecsapásokban, fosztogatásokban és zavargásokban, 1300 embert pedig a hatóságok vettek őrizetbe.

Tüntető a Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormány elleni tiltakozáson Caracasban április 24-én. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernandez

A kormány is mozgósít

A kormány az ellenzéki rendezvényekre válaszul szintén mobilizálja híveit. A hétfőn meghalt önkormányzati dolgozó, Jesus Sulbaran is egy ilyen menetben vett részt az állam nevével azonos nevű városban, Méridában. Az országos erőszaknak ő volt a huszonkettedik halálos áldozata.

Az áldozatok száma azonban egyre csak nő, két másik férfi is meghalt, egyikük Méridában, a másik Barinasban. Róluk még nem tudni, hogy tiltakozók voltak-e.

Súlyos válság

Venezuelában több mint egy éve súlyos politikai, társadalmi és gazdasági válság tombol egyszerre. A világ legnagyobb olajkészletével rendelkező dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának csökkenése miatt gyakorlatilag összeomlott, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai kiürültek. A kormány szerint a jobboldali ellenzék külföldi erőkkel összejátszva tette tönkre az ország gazdaságát. Az ellenzék szerint viszont Maduro és kormánya egyszerűen alkalmatlan az ország irányítására.