Nehéztüzérségi fegyvereket vetettek be a Donyec-medencében. A kijevi hadműveleti parancsnokság sajtószolgálata szerint három katona meghalt, négy megsebesült a harcokban. A DAN szakadár donyecki hírügynökség pedig ezt jelentette, hogy civil áldozatok is vannak.

Tiltott fegyvereket vetettek be

Egy nap alatt 65-ször lőtték az ukrán katonák állásait az orosz és terrorista csapatok – olvasható jelentésben. A harcok a frontvonal teljes hosszát érintik, és valamennyi szakaszon vetettek be a szakadárok a minszki megállapodásokban tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket.

Donyeck térségében Piszkinél, valamint Opitne és Luhanszke települések közelében lőtték a katonai állásokat 120, illetve 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel, továbbá különböző rendszerű, köztük páncéltörő gránátvetőkkel, páncélozott harcjárművek fegyvereiből és nagy kaliberű golyószórókkal.

A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger térségében Novotrojicke településnél nyitottak tüzet a szakadárok a minszki egyezményekben tiltott, 120 milliméteres aknavetőkkel, Északon, Luhanszk közelében Novoolekszandrivka településnél pedig 122 milliméter kaliberű tüzérségi fegyvereket vetettek be.

Civil áldozatok is vannak

Közben a DAN szakadár donyecki hírügynökség a megyeszékhelyről azt jelentette, hogy szerdán három civil is megsebesült az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásaiban az önkényesen kikiáltott "népköztársaság" területén, továbbá egy civil életét vesztette, amikor aknára lépett a szakadár ellenőrzésű Horlivka városában.

Öt alkalommal sértették meg a tűzszünetet

A donyecki szakadárok parancsnokságának délelőtti közleménye szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában 54-szer lőtték a Donyecki Népköztársaság területét. A másik szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság hivatalos hírportálján azt közölte, hogy elmúlt napban öt alkalommal sértették meg a tűzszünetet az ukrán fegyveres erők. Mindkét szakadár "népköztársaság" úgyszintén azzal vádolta az ukrán hadsereget, hogy a minszki megállapodásokban tiltott nehéztüzérségi fegyvereket is bevetettek.