Trump: Elképzelhető nagy konfliktus Észak-Koreával

Trump
United States President Donald Trump listens after signing the S. 544 the Veterans Choice Program Extension and Improvement Act in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC on April 19, 2017. Photo: Molly Riley/Consolidated/Pool/dpa
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök azt mondta, elképzelhető "nagy, nagy konfliktus" Észak-Koreával, de az amerikai kormányzat diplomáciai lépésekre, békés megoldásra törekszik.
Vágólapra másolva!

Elnökségének századik napja alkalmából Trump exkluzív interjút adott a Reutersnek.

Azt mondta, abszolút van arra esély, hogy "nagy-nagy konfliktusba" torkolljon a válság Észak-Koreával, de a kormányzata békés eszközökkel szeretné megoldani a korábbi amerikai elnököket is gyötrő válságot.

– mondta Trump, aki nem zárta ki a katonai megoldást sem. Szerinte ugyanis az észak-koreai válság a jelenlegi legnagyobb globális kihívás.

Trump dicsérte Hszi Csin-ping kínai elnököt, aki szerinte megpróbálja féken tartani Észak-Koreát.

– mondta a kínai elnökről, akivel áprilisban a floridai Mar-a-Lagóban tárgyalt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az észak-koreai vezetőt "racionális embernek" tartja-e, Trump azt válaszolta, hogy amikor Kim Dzsongun hatalomra került, mindössze 27 éves volt, és "bármit mondjunk is, ez nem könnyű ebben a korban". Azonban azt is mondta, hogy

nem bízik az észak-koreai vezetőben.

Trump beszélt a Dél-Koreában éppen most telepített THAAD amerikai rakétavédelmi rendszerről is, amelyet Dél-Koreával szeretnének kifizettetni. Azt is mondta, szándékában áll a Dél-Koreával meglévő szabadkereskedelmi egyezmény újratárgyalása vagy felmondása, mert az Egyesült Államoknak óriási kereskedelmi deficitje van az ázsiai országgal szemben.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Molly Riley

Trump elmondta azt is, hogy a jövő hónapban esedékes európai útját kiegészíti izraeli és szaúd-arábiai látogatással.

Az Iszlám Állam elleni harcról azt mondta, hogy a terrorszervezetet le kell győzni, ez meg is történik, és a terroristák "megalázásával kell együtt járnia".

Az elnökség első száz napjáról Donald Trump azt mondta: "Szerettem a korábbi életemet, sokféle dolgot csináltam egyszerre, de most több munkám van, mint korábban. Azt hittem, könnyebb lesz."