Előrehozott parlamenti választások lehetnek Olaszországban, ha a három nagy politikai erő megállapodott az új választási törvényről.

Hétfőn találkozik a balközép kormánykoalíciót vezető Demokrata Párt és az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom, majd másnap a jobbközép Hajrá Olaszország párttal is leülnek tárgyalni. Ha ők mind egyetértenek, akár ár június elején vitára bocsáthatják az új választási törvényt.

Matteo Renzi volt kormányfő, és jelenlegi demokrata főtitkár bukása óta előrehozott választásokban reménykednek az olasz pártok. Az olasz államfő az új választási törvény elfogadásához kötötte az előrehozott választást, így ha minden a nagy politikai erők akarata szerint történik, akár már ősszel választások lehetnek.

Matteo RenziForrás: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

Matteo Renzi elsőként Silvio Berlusconival, a FI elnökével egyeztetett, ami nem csoda, hiszen 2014-ben is a jobbközép-paktum támogatásával lett kormányfő.

A vegyes választási rendszer mellett döntöttek. Eszerint a képviselők egy részét többségi, más részét arányossági elven választják. Csak az juthat be a parlamentbe, aki legalább 5százalékot szerez, hátrányba hozva ezzel a kis pártokat.

Ha a képviselőház elfogadja az új rendszert, a szenátus pedig júliusban megszavazza, akkor augusztusban feloszlik a parlament, a voksolás pedig szeptemberben kezdődhet.

Elemzők szerint Matteo Renzi minél gyorsabban vissza akar kerülni a miniszterelnöki székbe. Az Öt Csillag Mozgalom is népszerű, és a jobbközép és kormányozni akar.