Két hete hadiállpotot hirdetett ki Mindanao szigetén Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnöke, miután harcok robbantak ki az Iszlám Államnak felesküdött szélsőségesek, a Maute nevű terrorszervezet fegyveresei és a kormányerők között. Most vérdíjat tűzött ki a mindanaói terroristák vezére és védelmezői fejére az elnök - tudatta hétfőn Eduardo Ano tábornok, az ország vezérkari főnöke.

10 millió peso a jutalom

Az elnök 10 millió peso jutalmat ajánl annak, aki semlegesíti Isnilon Hapilont, aki feltehetőleg a Marawi városát támadó terroristákat irányítja" - mondta el a tábornok. Hapilon elfogásáért vagy megöléséért egyébként korábban az Egyesült Államok is ötmillió dolláros jutalmat ajánlott fel.
Hapilonon kívül Duterte a Mautét vezető Omar és Abdullah Maute elfogásáért vagy megöléséért is 5-5 millió pesós, az az 27,6 millió forint jutalmat helyezett kilátásba.

Már csak kb 200 terrorista marad a városban

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője ezzel egy időben arról adott tájékoztatást, hogy a terorristák már csak a 200 lakosú, muszlim többségű Marawi városának tizedét tartják ellenőrzésük alatt. Padilla elmondta azt is, hogy a katonák lassan tudnak csak előrenyomulni, mert vigyázniuk kell a civilekre. Carlito Galvez őrnagy kétszázra becsülte azoknak a szélsőségeseknek a számát, akik beásták magukat Marawiban. A Fülöp-szigeteki katonák szerint bőven vannak fegyvereik, lőszerük és ellátmányuk is.

A két hete tartó összecsapásokban 120 szélsőséges halt meg, a Fülöp-szigeteki haderő 34 katonát vesztett, és 24 civil vesztette életét. A harcok miatt mintegy 100 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát.