Módosítaná a választási törvényt Kanada annak érdekében, hogy a külföldi finanszírozás ne játszhasson közvetlen vagy közvetett szerepet a választásokban. Mint arról korábban beszámoltunk, törvénytelen módon avatkozott be a konzervatívok vereségét hozó, 2015-ös kanadai választásba egy Soros Györgyhöz köthető szervezet. Az ellenzék a törvénytelenségek kivizsgálását sürgette. Az amerikai tőzsdespekuláns nemcsak a kanadai belpolitikába, hanem a magyarba és a térségbeli országokéba is rendkívül gyakran beavatkozik.

Bár az Országgyűlés már több mint egy hete elfogadta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, a kedélyek továbbra sem csitulnak. A Soros György által finanszírozott hazai szervezetek most éppen polgári engedetlenséggel fenyegetőznek. Emlékezetes, hatalmas felháborodás övezte a bejelentést, miszerint a kormány a Nemzeti Konzultáció eredményeire alapozva a törvény erejével kíván fellépni a titokban külföldről pénzelt álcivil szervezetek politikai lobbitevékenysége ellen.

Soros Kanadában is beavatkozott
Mint arról korábban beszámoltunk, törvénytelen módon avatkozott be a konzervatívok vereségét hozó, 2015-ös kanadai választásba egy Soros Györgyhöz köthető szervezet. Az ellenzék a törvénytelenségek kivizsgálását sürgeti. Az amerikai tőzsdespekuláns nemcsak a kanadai belpolitikába, hanem a magyarba és a térségbeli országokéba is rendkívül gyakran beavatkozik.

Baloldal-Jobbik összefogás Soros érdekében

A teljes hazai baloldal a Jobbikkal karöltve tiltakozott, a kórushoz csatlakoztak az ilyenkor elmaradhatatlan, hivatásos külföldi aggodalmaskodók is. Az Európa Tanács közleményében úgy fogalmazott, hogy „azt a gyanúsítást elfogadhatatlannak tartja, hogy a civil szervezetek külföldi érdekcsoportokat szolgálnak, és veszélyeztethetik egy ország nemzetbiztonságát és szuverenitását pusztán azzal, hogy évente egy bizonyos összegnél nagyobb külföldi támogatást kapnak". Az Európai Bizottság bejelentette, hogy vizsgálják a törvény uniós jognak való megfelelését, míg a Magyarországról szóló áprilisi EP-vitában a liberális Guy Verhofstadt még könyvégetést is vizionált Magyarországgal kapcsolatban.

Soros György a kanadai választásokba is beavatkozottForrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Kiszűrné a külföldi befolyást Kanada

Most azonban érdekes módon mélyen hallgatnak, pedig ismét „veszélyben van" a demokrácia. Hallgatásuk oka valószínűleg az, hogy még maguk sem dolgozták fel a hírt: a liberális mintaállam Kanadában felmerült, hogy módosítanák a választási törvényt annak érdekében, hogy korlátozzák a külföldről finanszírozott „harmadik felek" (olyan személy, vagy csoport, aki, vagy amely nem jelölt vagy nem párt/helyi pártszervezet) vagyis a civil szervezetek politikai tevékenységét.

Kanada Szenátusának Jogi és Alkotmányügyi Bizottsága ugyanis e hónapban egy jelentést adott ki, amelyben így fogalmaznak: „A Kanadai Választási Törvény nem alkalmas arra, hogy megvédje a kanadai választásokat a külföldi beavatkozástól. A harmadik fél politikai hirdetéseinek szabályozására vonatkozó jelenlegi rendszer modernizációra szorul annak érdekében, hogy a választás átláthatóbb és fair legyen."

Könnyű volt kijátszani

Emiatt a szenátorok a Választási Bizottság vezető tisztviselőinek szakvéleményére alapozva azt javasolják a Justin Trudeau vezette kanadai kormánynak, hogy módosítsa a választási törvényt annak érdekében, hogy a külföldi finanszírozás ne játszhasson közvetlen vagy közvetett szerepet a kanadai választásokban.

Felszólítják a kormányt, hogy modernizálja a civil szervezetek kampányban való részvételére vonatkozó szabályokat, különös tekintettel az interneten és a közösségi médiában folytatott politikai reklámokra. A bizottsági jelentés szorgalmazza továbbá, hogy ne csak a választást közvetlenül megelőző 6 hónapban kapott támogatásokat legyen kötelező nyilvánosságra hozni a kedvezményezetteknek. Mivel 2014 óta a választás napja törvényben rögzített, meglehetősen könnyű kijátszani a hatályos törvényt.

Bármennyit lehet költeni

További probléma az is, hogy a reklámra költött összegeken kívül, a kanadai választási kampányban felhasznált külföldi források mértékére vonatkozóan semmiféle felső határ nincsen. Így bár a politikai hirdetésekre költhető összeg inflációhoz igazítottan választásonként 150 ezer dollárban limitált, a nem reklámköltésként elszámolt tételeken keresztül lényegében akármekkora összeget el lehet költeni a választók közvetlen megkeresésére, egyéb módon történő befolyásolására. A javasolt szigorítással azonban kiküszöbölhető lenne mindenfajta, a választást befolyásoló eltitkolt kampányfinanszírozás.

A Justin Trudeau vezette kormány is kivizsgálná a befolyásolási kísérleteketForrás: Kay Nietfeld / DPA / AFP

Vizsgálat

„Meg akarjuk óvni a kanadai választásokat a külföldi beavatkozásoktól, amelyek alááshatják a demokráciánkba vetett bizalmat." Ezt Karina Gould liberális politikus, Demokratikus Intézményekért Felelős Miniszter jelentette ki a javaslat kapcsán. Trudeau kormánya egyébként átfogó vizsgálatot rendelt el annak érdekében, hogy kiderítsék, a 2019-es szövetségi választást veszélyezteti-e bármilyen külföldi befolyás, elsősorban hekkertámadás.

„Azt gondolom, hogy a legtöbb kanadai kétkedve fogadná a szólásszabadságra való hivatkozást akkor, amikor külföldi pénzek áramlanak be az országba annak érdekében, hogy befolyásolják a kanadai kormány megválasztását," nyilatkozta Bob Runciman, konzervatív szenátor, a javaslatot előterjesztő bizottság elnöke.

105 befolyásolás volt

A törvénymódosítási szándék alapját az adja, hogy míg a 2011-es választási kampányban 55 regisztrált harmadik fél vett részt, addig 2015-ben már 114. Ezek összesen 6 millió kanadai dollárt (1,2 milliárd forint) költöttek a választási kampányban. Több szervezet a San Francisco-i és New York-i székhellyel is rendelkező Tides Foundation-höz köthető, amely a kanadai érdekekkel szembehelyezkedő olajkampányairól vált ismertté. Egyes értesülések szerint a Tides Foundation 1,5 millió amerikai dollárt (400 millió forint) adományozott kanadai harmadik feleknek.

A Tides Foundation több portál szerint is Soros Györgyhöz köthető, a milliárdos üzletember több millió dollárral segítette az alapítványt. A választási bizottság legutóbbi jelentése szerint a 2015-ös választási kampány során 105 bejelentés érkezett befolyásolási kísérletről, míg 2011-ben összesen csak 12. A legutóbbi szövetségi választás során több konzervatív politikus is jelentette, hogy az ellenük induló liberális jelöltek kampánya mögött külföldi, zömmel amerikai szervezetek állnak.