Testvérét jelöli utódjának a lemondott pakisztáni kormányfő

Navaz Sarif
Vágólapra másolva!
Fivérét, Sahbazt nevezte meg utódjául a pénteken lemondott Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, az ideiglenes kormányfői tiszt ellátásával pedig Sahid Hakan Abbaszi volt kőolajügyi minisztert bízta meg.
Vágólapra másolva!

"Támogatom, hogy Sahbaz Sarif legyen az utódom, de időbe fog telni, amíg indul a választásokon, ezért Sahid Hakan Abbaszit neveztem mi az ideiglenes kormány élére" - mondta szombaton a lemondott kormányfő.

Navaz Sarif Pakisztáni miniszterelnök (b) fogadja indiai partnerét, Narendra Modit a kelet-pakisztáni Lahor város repülőterén 2015-ben Forrás: MTI/EPA/PRESS INFORMATION BUREAU/-------------------

Sahbaz Sarif Pandzsáb tartomány főminisztere, és csak a parlamenti választásokon aratott győzelme esetén lehet kormányfő. Az 56 éves Abbasi Sarif eltökélt hívének számít.

Nem tudott elszámolni a családja vagyonával

Navaz Sarif pénteken mondott le, miután

a legfelsőbb bíróság méltatlannak találta őt tisztsége betöltésére

az ellene lefolytatott korrupciós ügyben és lemondásra szólította fel. A bíróság 11 nappal ezelőtt megkezdett eljárása eredményeképpen megállapította, hogy

A legfelsőbb bíróság egyúttal utasította a nyomozó hatóságot, hogy az ügyben indítson bűnügyi eljárást Sarif, két fia, egy lánya, veje és a Sarif vezette Pakisztáni Muzulmán Liga-N (PML-N) kormányzópárt egyik tagja ellen.

Az ítélet része, hogy Sarif soha többé nem lehet parlamenti képviselő, a választási bizottságnak azonnal meg kell őt fosztania jelenlegi képviselői helyétől, ami által miniszterelnöki tisztsége is megszűnik.

Folyamatosan követelték a lemondását

Először tavaly a Panama-iratok néven ismert offshore-botrányban derült fény arra, hogy a kormányfőnek és hozzátartozóinak is vannak offshore cégei.

Számos utcai tüntetésen követelték az országban a miniszterelnök lemondását, de miután ezek sikertelenek voltak, több ellenzéki politikus különböző beadványokban követelte novemberben a legfelsőbb bíróságtól Sarif leváltását.

A bíróság áprilisban úgy ítélte meg, hogy nincs elég bizonyíték Sarif elmozdítására, ezért további nyomozást rendelt el Sarif és családtagjai ellen.

Sarifot korrupcióval és adócsalással is vádolják

azóta, hogy 2013-ban harmadszor megválasztották miniszterelnöknek, politikai ellenfelei folyamatosan követelték lemondását.