Lopott furgonnal hajtottak bele két buszmegállóba is délelőtt a franciaországi Marseille-ben. Egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült. A sofőrt őrizetbe vették, ismert volt a rendőrség előtt. A rendőrség és az ügyészség szerint nem terrorcselekmény történt.

Buszmegállóban várakozók közé hajtott egy furgon Franciaországban, Marseille-ben - közölte a helyi rendőrség. A BBC szerint a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjanak távol az incidens helyszínétől.

Az eset délelőtt 9 óra 20 perckor történt a város 11. kerületében, Valentine-ben, amikor egy fehér színű, lopott Renault Master pickup vágódott a buszmegállóba. 

Az ott várakozó, egyetlen ember, egy 42 éves nő meghalt. A 35 éves sofőrt a rendőrség letartóztatta.

Az incidensek színhelyétől néhány kilométernyire, a Régi kikötőnél vették őrizetbe és kihallgatták. Indítéka egyelőre nem ismert.

A rendőrség hétfő délután kizárta, hogy terrorcselekmény történt volna.
"A terrorista indíttatást teljesen kizárhatjuk" - mondta egy nevének elhallgatását kérő rendőri vezető. Állásfoglalását megerősítette Franciaország második legnagyobb városának ügyésze, Xavier Tarabeux is, akit a Le Monde című napilap idézett internetes kiadásában.

A rendőrség korábban közölte, hogy az autót vezető férfit ismerték, követett már el kisebb bűncselekményeket, és egy pszichiátriai klinika levelét találták nála, így "ezen a nyomon indulnak el".

Az eset a Vieux-Port-nál, a régi kikötőnegyedben történt. Ez a tengerparti öböl a turisták által leginkább kedvelt városrész, főleg, mert az elszaporodó bűnözés és a maffialeszámolások miatt az idegenforgalom gyakorlatilag teljesen kiszorult Marseille más területeiről. A kikötőnegyedben viszont kis túlzással egymást érik a szállodák és az éttermek.

A helyszínt lepedővel takarták el a hatóságokForrás: AFP/Boris Horvat

A francia rendőrség arról tájékoztatott, hogy korábban, 8 óra 10 perckor egy másik hasonló incidens is történt ma Marseille-ben, még pedig a 13. kerületben.Az elkövető ugyanaz, aki a Valentine negyedben is a várakozók közé hajtott.Itt egy személy, egy 29 éves nő súlyos sérüléseket szenvedett. Az elkövető motivációiról egyelőre nem lehet biztosat tudni, az viszont tény, hogy a férfi nem volt ismeretlen a rendőrség előtt: korábban lopás, kábítószerrel és lőfegyverrel való visszaélés miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal.

A Le Figaro arról ír, hogy a La Tronche településen 1982-ben született, francia állampolgárságú sofőr pszichés problémákkal is küszködött. Mindenesetre az első, szintén szándékosnak tűnő akció alig 50 perccel előzte meg a másodikat.

Ezzel a furgonnal gázoltak bele két buszmegállóba isForrás: AFP/Bertrand Langlois

Korábban Xavier Tarabeux marseille-i államügyész azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy "egyelőre nincs olyan eleme az esetnek, amelyből arra lehetne következtetni, hogy terrortámadás történt volna". A furgon vezetőjének a kihallgatása jelenleg is zajlik, Tarabeux azt is hozzátette, hogy olyan dokumentumokat találtak a letartóztatott férfinél, amelyek pszichiátriai kezelésre utalnak.

AZ AFP helyszínen tartózkodó munkatársának jelentése szerint, Vieux-Port területe teljes egészében hatósági zár alatt van, rendőrök, katonák és tűzoltók lepték el a környéket.