Észak-Korea hivatalos állítása szerint sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát. A bejelentést az állami tévében tették, amely szerint a bomba interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető. Korábban a dél-koreai hadsereg és több földrengéstani intézet közölte, hogy Észak-Korea föld alatti atomrobbantást hajtott végre, immár a hatodikat, amely erős földrengést váltott ki.

A kínai, a dél-koreai és az amerikai földrengéstani intézet szerint

a rengés 6,3-as erősségű volt.

Kezdetben a dél-koreai 5,6-osnak, az amerikai földtani intézet (USGS) pedig 5,3-as erősségűnek mérte a Richter-skálán a rengést, amit közép-európai idő szerint 5 óra 34 és 5 óra 36 perc között észlelték.

Valószínűleg ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, legalább 10-szer akkora, száz kilotonnás, mint a tavaly szeptemberi ötödik.

Az észak-koreai tévé szerint a teszt elvégzésére Kim Dzsongun, az ország vezetője adott utasítást.

Kim Dzsongun egy nukleáris létesítménybenForrás: AFP/Str

Észak-Korea néhány órával korábban jelentette be, hogy „nagy pusztító erejű” hidrogénbombát fejlesztett ki, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra, s amelyet Kim Dzsongun elnök vasárnap személyesen is megvizsgált.

A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint az elnök a nyilatkozatában azt mondta, hogy a hidrogénbomba minden alkatrészét országon belül állították elő,

ezért az ország a jövőben annyit gyárthat belőle, amennyit csak akar,

és nagy magasságban is képes robbanni. A hírügynökség szerint a kísérlet célja az ország technológiája "pontosságának és hitelességének megvizsgálása" volt.

Az első rengés az ismert Punggje-ri kísérleti telepnél, körülbelül 10 kilométerrel a felszín alatt indult el, a második pedig, amely a kínai intézet szerint 4,6-es erősségű volt, közvetlenül felette, a földfelszínről, 8 perccel később.

Az észak-koreai határhoz közel lévő Jancsi kínai város egyes lakosai arról számoltak be, hogy

körülbelül 10 másodpercen át érezték az első rengést, majd a másodikat is.

A második rengést az idézhette elő, hogy beomlott az első okozta üreg.

Korábban a dél-koreai hadsereg is megerősítette, hogy

az első rengés mesterséges volt.

Riadót rendeltek el, és műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet. Mun Dzse In dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

A japán kormány az ország földrengéstani intézetének információi alapján megerősítette, hogy

Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump amerikai elnök telefonon beszélt Abe Sindzó japán miniszterelnökkel, és megvitatta vele „az Észak-Koreára gyakorolt nyomás maximalizálása érdekében teendő lépéseket.” Az erről szóló közleményből nem derül ki, hogy a beszélgetés a feltételezett észak-koreai atomkísérlet előtt vagy után történt.