Oroszország súlyos súlyos jogsértést követ el a Krímen

2017.09.25. 13:09

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága közreadott egy jelentést, melyben azt írja, hogy Oroszország súlyos jogsértéseket követ el a 2014-ben megszállt Krím félszigeten.

Zeid Raad al-Husszein vezette főbiztosság jelentésében az áll, hogy a Krím félszigeten Oroszország olyan dolgoknak a hátterében áll, mint a rejtélyes eltűnések, önkényes elfogások és tartóztatások vagy éppen a bírósági tárgyalás nélküli kivégzések.

AZ ENSZ ezenfelül úgy tudja, hogy a moszkvai kormány orosz állampolgárságra kényszeríti a félsziget lakosságát, és vannak, akiket orosz börtönökbe szállítanak, ha ellenszegül.

Állampolgárságot erőltetni egy megszállt terület lakosaira olyan, mintha kényszerítenénk őket, hogy tegyenek hűségesküt egy hatalomnak, amelyre esetleg ellenségként tekintenek- írta Zeid Raad al-Husszein. Sőt ezt a genfi egyezmény is tiltja.

Ezek alapján a főbiztosság felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja ki az említett jogsértéseket. Emellett sürgette a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára ennek elérése érdekében.

Oroszország 2014-ben kebelezte be az ukrajnai Krím félszigetet, melyre a nyugati országok azonnal büntetőintézkedéseket hajtottak végre. AZ ukrajnai konfliktusban eddig legalább 10 ezren haltak meg.