Az Iszlám Állam több mint hétszáz civilt ölt meg Moszul ostroma alatt

2017.11.02. 18:19

Legalább 741 embert ölt meg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az iraki hadsereg által több hónapig tartó harcokat követően júliusban felszabadított észak-iraki nagyváros, Moszul ostroma idején - jelentette csütörtökön az ENSZ.

Több mint 2500 civil vesztette életét abban az ostromban, amelynek célja az volt, hogy felszabadítsák a várost az Iszlám Állam uralma alól, a legtöbb áldozat a dzsihadisták támadásaiban lelte halálát - közölte Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

 

Moszul ostroma. Iraki katonai rendészek mellett épp felrobban egy bomba.Forrás: AFP/Aris Messinis

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa elmondta: olyan bűncselekményekről van szó, mint a civilek tömeges mértékű elrablása, polgári lakosok ezreinek elő pajzsként való felhasználása, lakhelyeik szándékos bombázása, a városból menekülő civilek legyilkolása.
Al-Husszein szerint az Iszlám Állam népirtást, háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Moszul ostroma során. A (gyilkosságokért) felelős személyeknek bünhődniük kell bűncselekményeikért - tette hozzá közleményében az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki azt javasolta az iraki vezetésnek, hogy ez ügyben forduljon a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, a helyzet azonnali tisztázása végett.

A moszuli bombázások közel 500 polgári áldozatot követeltek.Forrás: MTI/EPA/-

A világszervezet által készített jelentés ezenkívül 461 olyan polgári halottat említ, akik a Moszult ért légicsapásokban vesztették életüket. Az ENSZ szerint ugyanakkor szinte az összes ilyen esetben lehetetlen meghatározni a felelősöket a civilek haláláért.
Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az az Iszlám Állam egyik utolsó fellegvárának számító, észak-iraki nagyváros felszabadítására, és hónapokig tartó harcok után, július 10-én vették azt be.

Az iraki migrációs ügyekért felelős minisztérium egyik jelentése szerint legalább 819 000 ember volt kénytelen elhagyni otthonát az észak-iraki ninivei kormányzóságban az ostrom következtében.