Amennyiben az európai parlamenti határozat következtében szavazásra kerülne sor a Lengyelországgal szembeni uniós szankciókról, Varsó számít a magyar vétóra - jelentette ki Mariusz Blaszczak belügyminiszter csütörtökön, a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjúban.

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján előkészítik az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

Az említett eljárás a 2016 elején Varsóval szemben elindított uniós jogállamisági mechanizmus harmadik, utolsó szakasza, amelynek végén szankciók vethetők ki, ha ezt a tagállamok egyhangúan megszavazzák.

A szankciókra és az ezek bevetését megakadályozó vétójogra vonatkozó kérdésre válaszolva Blaszczak elmondta: számít Magyarország támogatására. A magyarok biztosan tudatában vannak annak, hogy ők következnének,amennyiben "szabad embereknek akarnak megmaradni, megőrizni szabad államukat, a válasz egyértelmű" - jelentette ki, utalva ezzel a hasonló, Magyarországra vonatkozó májusi EP-határozat lehetséges következményeire.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszterForrás: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Elmondta: ő nem folytat ez ügyben tárgyalásokat Budapesttel, a szerdán Varsóban megkezdődött kétnapos közép-európai belügyminiszteri találkozó, a Salzburg Fórum során viszont beszélt a magyar küldöttség vezetőjével, és kiderült, hogy "az álláspont egyértelmű, osztjuk egymás nézeteit".

A szerdai EP-határozat tartalmáról beszélve Blaszczak kifogásolta a dokumentum azon kitételét, amely elítéli, hogy a lengyel hatóságok "politikai üldözés eszközeihez folyamodnak a kommunisták, az antifasiszták és más demokraták ellen". A miniszter megállapította: Lengyelországban megtiltották a kommunista jelképek használatát, "de mint látható, Nyugat-Európában többségben vannak a kommunisták védelmezői".

Blaszczak szerint az uniós döntéshozók olyan kormányzást akarnak bevezetni Lengyelországban, amely "már válságba sodorta Európa nyugati részét". E vonatkozásban elmondta: miközben Lengyelország elutasítja a menekültkvótát, Nyugat-Európában "mindennapi valósággá lettek a terrortámadások".

A migrációs válság kapcsán Blaszczak szintén aláhúzta a lengyel-magyar nézetazonosságot. Elmondta: az uniós fórumon többször dicsérte Magyarországot, hogy "mintaszerűen járt el" a 2015-ös migrációs hullám során, lezárta a magyar-szerb határt, amiért Budapestet sok támadás érte a nyugat-európai politikusok részéről.