Erdogan: Putyin vessen véget a damaszkuszi rezsim támadásainak Szíriában

Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyinnal folytatott csütörtöki telefonbeszélgetése során arra szólította fel az orosz államfőt, hogy vessen véget a damaszkuszi rezsim támadásainak a fegyveres ellenzéki csoportok ellen Észak-Szíriában, amennyiben a konfliktus rendezését szolgáló béketárgyalások sikerét akarja – jelentették a török államfő környezetének forrásai.
Vágólapra másolva!

Tavaly Oroszország, Irán és Törökország megállapodott, hogy a felkelők, köztük szélsőséges csoportok által ellenőrzött, a Törökországgal határos északnyugati fekvésű Idlíbben úgynevezett feszültségmentesítési övezetet, azaz egyfajta fegyvernyugvási zónát alakítanak ki. Ugyanakkor a szíriai kormányerők jelentős területeket foglaltak el az utóbbi két hétben a szövetséges síita milíciák segítségével a tartományban, s ez Ankara aggodalmát váltotta ki.

A lázadók csütörtökön ellentámadást indítottak.

Törökország a polgárháború 2011-es kitörése óta támogat mérsékeltnek mondott ellenzéki fegyvereseket Szíriában és követeli Bassár el-Aszad elnök távozását, de ez irányú követeléseit visszafogta mióta a damaszkuszi rezsim szövetségeseinek számító Oroszországgal és Iránnal kezdett együttműködni a hetedik évébe lépő konfliktus politikai rendezése érdekében.

A szíriai állami sajtó a damaszkuszi külügyminisztériumot idézve a nap folyamán közölte: a kormányerők a terrorszervezetek ellen harcolnak. Az egyik legjelentősebb erőt Idlíbben a Haját Tahrír as-Sám (HTS) nevű fegyveres szervezet képviseli élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoporttal, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ágaként volt ismert.