A függetlenség ellenzőinek ezrei tüntettek Barcelonában

Barcelona, 2018, március 18. A katalán függetlenség ellenzői óriási katalán és spanyol zászlóval tüntetnek a Katalóniában kialakult politikai patthelyzet miatt a Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet rendezvényén Barcelonában 2018. március 18-án. A tüntetők egységet és józanságot követeltek az autonóm régió vezetőitől, akik három hónappal a helyi választások után még mindig nem hozták létre az új katalán kormányt. (MTI/EPA/Alberto Estevez)
Vágólapra másolva!
Egységet és józanságot követelve vonultak utcára a katalán függetlenség ellenzőinek ezrei Barcelonában.
Vágólapra másolva!

A városi rendőrség hétezerre tette a spanyol, katalán és uniós zászlókkal, transzparensekkel tüntető tömeget, míg az eseményt meghirdető Katalán Civil Társadalom (SCC) nevű szervezet 200 ezerre becsülte a résztvevők számát.

A katalán függetlenség ellenzői óriási katalán és spanyol zászlóval tüntetnek a Katalóniában kialakult politikai patthelyzet miatt, Barcelonában, 2018. március 18-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Estevez

Az egybegyűltek ugyanazon az útvonalon haladtak mint egy héttel ezelőtt azok az emberek, akik a független katalán köztársaság megvalósítását követelték egy nagyszabású tüntetésen.

A mostani megmozdulás tiltakozás a Katalóniában kialakult politikai patthelyzet miatt, mert

három hónappal a helyi választásokat követően még mindig nem jött létre az új katalán kormány.

Az egységpárti tüntetők olyan kormányt követeltek, amely betartja a törvényességet. "Elegünk van!", "Katalónia vagyunk, Spanyolország vagyunk!" - állt magasba tartott plakátjaikon.

A demonstráción megjelent és felszólalt a Barcelonában született Manuel Valls volt francia miniszterelnök is.

- hangsúlyozta katalán nyelven mondott beszédében.

Véleménye szerint

a katalán függetlenségi folyamat megbukott, mert az európai határok megváltoztatásának szándéka háborút jelent, amit nem lehet megengedni.

A tüntetésen képviseltették magukat a spanyol egységet támogató katalán parlamenti pártok, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt, a Katalán Szocialista Párt (PSC), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

A katalán parlament elnöke eddig két személyt jelölt Katalónia elnöki posztjára: az első Carles Puigdemont leváltott elnök volt,

aki október vége óta Brüsszelben tartózkodik önkéntes száműzetésben.

A második pedig Jordi Sánchez, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű politikai civil szervezet elnöke, aki viszont előzetes letartóztatásban van öt hónapja.

Mindkettőjük esetében végül elmaradt a előre meghirdetett elnökválasztó parlamenti ülés,

ugyanis a spanyol alkotmánybíróság határozata szerint a jelöltnek személyesen kell jelen lennie a törvényhozásban a róla szóló vitán és szavazáson.