A spanyol parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy kormányfőtől

RAJOY BREY, Mariano
Madrid, 2018. június 1. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök beszél az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány második napi parlamenti vitájában Madridban 2018. június 1-jén. A PSOE azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. (MTI/EPA/Javier Lizon)
Vágólapra másolva!
A madridi parlament megvonta a bizalmat Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnöktől.
Vágólapra másolva!

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által benyújtott bizalmatlansági indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök beszél az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány második napi parlamenti vitájában Forrás: MTI/EPA/EFE/Javier Lizon

A törvényhozás döntésével automatikusan bizalmat szavazott Pedro Sánchez szocialista kormányfő-jelöltnek, aki - miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos közlönyben - elfoglalhatja hivatalát, és megnevezheti kormányának tagjait.

A posztjáról leváltott Rajoy elsőként fogott kezet az új miniszterelnökkel, majd elhagyta a parlamentet.

A bizalmatlansági indítványról folytatott vita során

Pedro Sánchez előrehozott parlamenti választásokat is kilátásba helyezett a 2020-ban esedékes országos parlamenti választások helyett,

de ennek időpontjáról nem tett említést.

Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára lesz az új miniszterelnök Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

A 46 éves politikus továbbá ígéretet tett az új katalán adminisztráció és a madridi kormány kapcsolatának helyreállítására is.

A legnagyobb spanyol napilapok pénteki előzetes elemzései szerint

gyenge kormány megalakulása várható, mivel a szocialistáknak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban,

vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseik megvalósításához támogatást szerezzenek.

A baloldali El País cím napilap úgy vélte:

A Spanyol Szocialista Munkáspárt azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett egy korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben.