Bemutatjuk, hogyan dolgoznak Soros György hajói

Jugend Rettet, Iuventa, migráns
(FILES) In this file photo taken on November 04, 2016 The 'Iuventa', a rescue ship run by young German NGO 'Jugend Rettet' (Youth Saves), sails off the Libyan coast during a rescue mission in the Mediterranean Sea. Italy's highest court of appeal on April 24, 2018 rejected a request by the German NGO Jugend Rettet to release its migrant rescue boat, impounded eight months ago on suspicion of facilitating illegal immigration. The Italian Court of Cassation did not say why it had turned down the NGO's request for the release of the Iuventa, a 33-metre (110-foot) motorboat seized off the island of Lampedusa on August 2. At the time, the state police force had said that circumstantial evidence had come to light in a probe dating back to October 2016 which suggested the boat was being used for "activities facilitating illegal immigration". / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Vágólapra másolva!
Több kapcsolódási pont van Soros György és azon álcivil szervezetek között, amelyek illegálisan hajózzák be a migránsokat a Földközi-tengeren keresztül Európába. Az érintett „civilek” forrásai nagyrészt a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól érkeznek, de van olyan adományozó, aki korábban a csúfosan megbukott Hillary Clinton kampányát támogatta. Az új olasz kormány megálljt parancsolt az illegális bevándorlók beutaztatásának, és egyre több Soros által finanszírozott hajót zárolnak. Az elmúlt években döbbenetes sok, közel kétmillió illegális bevándorlót jutattak be a kontinensre az amerikai tőzsdespekuláns által finanszírozott szervezetek. Körkép a földközi-tengeri káoszról, az illegális migráció és az embercsempészet elleni harcról, a Soros György migránsbetelepítő szervezeti elleni küzdelemről.
Vágólapra másolva!

Óriási nemzetközi visszhangot kapott az elmúlt hetekben, hogy Olaszország – megelégelve az illegális migrációt és a Soros György által támogatott hajók tevékenységét – megtiltotta az Aquarius nevezetű hajó kikötését. A tengeri járművön több száz illegális bevándorló utazott. A hajót Málta és Franciaország sem akarta fogadni, így végül a frissen hivatalba lépett, bevándorlásbarát, baloldali spanyol kormány fogadta be az Aquariust. Később az egykori francia baloldali miniszter, jelenlegi köztársasági elnök, Macron visszakozott, és átvesz néhány migránst.

Az álcivil szervezetek által üzemeltetett hajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben - minderről már Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes jobboldali Liga vezetője beszélt. Ismétlem: ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének – tudatta Salvini a Facebook-oldalán. Világossá tette, hogy

a kikötési tilalom az összes Soros György által finanszírozott szervezet - Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye – hajóira is vonatkozik,

amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak. Külön beszélt Salvini arról is, hogy a hajókat Soros György finanszírozza.

Matteo Salvini, olasz belügyminiszter határozottan fellép a Soros által támogatott migránsutaztatás ellen Forrás: AFP/Miguel Medina

Közel kétmillió migráns jött délről

Mindezeknek a fényében utánanéztünk annak, hogy a Földközi-tengeren keresztül hány migráns érkezett az elmúlt években, és kik vesznek részt a legnagyobb mértékben az illegális tevékenységben.

2014 óta több mint 1,7 millió migráns érkezett Európába tengeri útvonalon.

A legnagyobb nyomás Görögországra nehezedik, ahova az elmúlt négy évben egymillió migráns érkezett a tenger felől. Olaszország partjaihoz 620 ezer míg Spanyolországba 30 ezer. (Az egész világsajtót bejárták azok a döbbenetes képek, amikor az egyik drága spanyol tengerparton hirtelen megjelent többszáz migráns, amint csónakokkal kikötöttek a plázson. Természetesen a csónakokra a Soros-hajókból szálltak át, nem messze a partoktól.) A migránsok tengeri beszállításában komoly szerepet játszanak a különböző NGO-k hajói. A kétmilliós szám egyébként messze nem túlzás: valamivel több mint 1,7 millió migránsról biztosan tudnak, őket regisztráltak vagy legalábbis valami feljegyzés készült róluk. De a szám becslések szerint nagyjából tíz százalékkal több lehet, hiszen köztudottan nem sikerül mindig mindegyik migránst dokumentálni.

Itt a közvetlen kapcsolat Sorossal

De hogy jön a képbe Soros György? A 2014-ben alapította Christopher Catrambone és Regina Catrambone a Migrant Offshore Aid Station (MOAS) nevezetű NGO-t.

Christopher Catrambone 416 ezer dollárt adományozott Hillary Clinton elnökválasztási kampányára.

Ezen kívül 500 ezer dollárt adományozott a Soros György tulajdonában álló Avaaz.org-nak. Az Avaaz például aktívan beavatkozott a magyar választási kampányba, és Orbán Viktor leváltására buzdított több közösségi portálon futó hirdetésben.

A Soros féle Nyílt Társadalom alapíttványtól kapott támogatást a Földközi-tengeren tevékenykedő SOS Mediterranée és Orvosok határok nélkül nevezetű szervezet, valamint a Save the Children is.

Soros György és a Földközi-tengeren folytatott embercsempészet között kimutatható a kapcsolat Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Soros civiljei a háttérben

Még 2016 végén a Financial Times írt arról, hogy a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége aggodalmát fejezte ki a Földközi-tengeren működő NGO-k és embercsempészek közötti összejátszások miatt. A cikk szerint,

a migránsok pontos instrukciókat kapnak az embercsempészektől arra nézve, hogy hol érhetik el az NGO-k hajóit.

A Frontex már korábban is erősen kritizálta az NGO-kat, mivel azok nem voltak hajlandóak együttműködni az embercsempészek elleni nyomozásban.

2017 elején Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője a Die Weltnek elmondta, hogy 40 százalékát a mentéseknek az NGO-k végzik. Ezt alátámasztotta egy olasz kutatóintézet is. Adataik szerint az NGO-k által a Földközi-tengeren végrehajtott mentések aránya a 2014-es egy százalékról 2017-ben 41 százalékra nőtt.

A különböző NGO-k által lebonyolított mentések már az embercsempészettel határosak: a civil szervezetek hajói közelebb mehetnek a partvidékhez, mint a Frontex hajói, ez pedig

arra ösztönzi az embercsempészeket, hogy még kevesebb üzemanyaggal és ivóvízzel, még több emberrel a fedélzeten indítsák el a csónakjaikat.

Ezt követően a migránsokkal teli csónakok vészjelzést adnak le a nyílt vízről az NGO-k számára, amelyek egyfajta vízi taxiként partra viszik az illegális bevándorlókat.

A Soros-hajók eddig könnyedén tevékenykedhettek Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Így dolgoznak Soros hajói

A különféle NGO-k több hajóval dolgoznak a Földközi-tengeren. Ezek közül az egyik legismertebb az Open Arms, ami Proactiva Open Arms nevezetű NGO tulajdonában van. A jármű 2015-ben kezdte meg a tevékenységét előbb az Égei-tengeren, majd a Földközi-tengeren.

A szervezet saját adatai szerint 2015 óta 59 247 migránst mentett ki a tengerből,

ebből 32 573-at az Égei-tengeren, és 26 674-et a Földközi-tengeren.

Az olasz hatóságok idén márciusban lefoglalták az Open Arms hajót (a lefoglalást áprilisban feloldották), és a civil szervezet tagjai ellen büntetőeljárást indítottak. Több ismert spanyol személyiség is felszólalt a hajó, illetve a civil szervezet tagjainak szabadon engedése érdekében. Az Open Arms azzal került a lapok címoldalára idén márciusban, hogy a líbiai parti őrség megfenyegette önkénteseiket, miután azok nem adták át nekik a líbiai felségvizeken felvett migránsokat.

Olaszországi kikötésüket követően a hatóságok lefoglalták az érintett hajót,

az NGO ellen pedig eljárást indított a cataniai ügyészség illegális migráció elősegítésének és bűnszövetkezetben való elkövetésének vádjával.

Az utóbbi miatt végül bizonyíték hiányában megszüntették az eljárást és a hajót is visszaszolgáltatták.

A Sea Watch nevű NGO három külöböző hajóval is dolgozott az elmúlt években. Az Égei-tengeren több mint 4000 migránst vettek fel, ezt követően a Földközi-tengerre helyezték át a tevékenységüket.

A palermói ügyészség 2017 áprilisában büntetőeljárást indított a szervezet ellen

kétes mentési tevékenysége miatt, mivel hajójuk annak ellenére Olaszországban tette partra a migránsokat, hogy azokat Málta közelében mentette ki a tengerből.

Közel kétmillió illegális migráns érkezett a tengeren az elmúlt években Forrás: AFP/Karpov

Málta nem kért a migránsokból

A Sea-Eye nevezetű német NGO egy Seefuchs nevű kis halászhajót üzemeltet holland zászló alatt, Európa minden tájáról érkező önkéntesekkel.

Rendszerint a hajó kapacitásánál jóval több migránst vesznek fel.

Az elmúlt két évben több mint 14 000 migránst vettek fel a tengeren. A máltai hatóságok június 8-án megtagadták, hogy a Seefuchs járműve 126 migránssal a fedélzeten kikössön a szigeten, mindössze tengeri asszisztenciát ajánlottak fel. Végül az olaszországi Pozzallóban fogadták őket.

A Sea Watch-ot és a Sea Eye-t jelentős baloldali és globalista alapítványok támogatják, mint a németországbeli Heinrich Böll Alapítvány, a Rosa Luxemburg Alapítvány, az Amadeu Antonio Alapítvány és a Soros György féle Open Society Foundation. A Heinrich Böll Alapítvány többek között olyan menekült fiataloknak is ösztöndíjat biztosít, akik újságírók szeretnének lenni.

Radikális baloldali alapító

A Mission Lifeline nevezetű német NGO-nak a Lifeline nevű hajója 2017 őszétől működik a Földközi-tengeren holland zászló alatt tengeren, anélkül, hogy aláírta volna a Magatartási Kódexet. Legutóbb 2018. június 21-én vettek fel több mint 200 migránst a Földközi-tengeren. Alapítója Axel Steier, radikális baloldali aktivista, aki ellen már a brémai ügyészség is eljárást indított illegális migráció elősegítésének vádjával.

Az SOS Mediterranée és Orvosok határok nélkül nevezetű NGO négy hajója végzett mentő tevékenységet a Földközi-tengeren: Dignity I, Bourbon Argos, Aquarius (Sos Méditerranée- vel együtt), Prudence. A Dignity I 2015 és 2016 között volt aktív, amely idő alatt több mint 15 000 migránst szállított. Ugyanebben az időszakban az Argos nevű hajónál ez a szám több mint 20 000. A Prudence nevű hajó 2017-ben volt aktív és 8 700 embert vett fel. A napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott

Aquarius 2016-ban 8 700, 2017-ben 14 300 és 2018-ban eddig több mint 1900 migránst szállított a tengeren.

A Soros által támogatott civilek gyakorlatilag embercsempészetet végeznek. A líbiai parti őrség komoly csatát vív azért, hogy megelőzze őket. Forrás: AFP/Alessio Paduano

Zárolták a hajót, mert törvényt sértett

A német Jugend Rettet nevezetű szervezet a Iuventa nevű hajójával 2016-2017 között, 15 akcióban, több mint 14.000 migránst hozott be Európába. 2017 augusztusában a trapani ügyészség – az olasz rendőrség egy évig tartó nyomozását követően – lefoglalta a hajót embercsempészet bűnszövetségben való elkövetése, és illegális migráció elősegítésének vádjával.

Az ügyész tanúvallomásokkal, fotókkal, videókkal és hangfelvételekkel támasztotta alá, hogy a szervezet nem bajbajutottakat mentett, hanem illegális bevándorlókat vett át az embercsempészek hajójáról,

akik nem voltak közvetlen életveszélyben, a csempészhajó pedig épségben visszaindult Líbiába. A szervezet fellebbezett a lefoglalás ellen, de fellebviteli bíróság 2018 áprilisában helyben hagyta Trapani bíróság döntését, és a hajó zárolva marad a további vizsgálatig.

A Save the Children Vos Hestia nevű hajó személyzetét az Orvosok Határok Nélkül biztosítja. 2016 és 2017 között több mint 10.000 fő 241 migránst szállítottak a Földközi-tengeren. 2017 októberében felfüggesztették a Vos Hestia működését. A 2014-ben alapított MOAS hajója a Phoenix. 2014 és 2017 között 38 241 migránst vettek fel a Földközi-tengeren.