Németország kiadja Spanyolországnak a volt katalán elnököt

PUIGDEMONT, Carles
Berlin, 2018. június 21. 2018. június 21-i kép Carles Puigdemont leváltott katalán elnökről egy berlini sajtótájékoztatón. Schleswig-Holstein német tartomány felsőbírósága július 12-én jóváhagyta a politikus átadását a spanyol hatóságoknak, a közpénzek elsikkasztásának vádja alapján. (MTI/EPA/Hayoung Jeon)
Vágólapra másolva!
Németország kiadja Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt.
Vágólapra másolva!

A német bíróság szerint Puigdemontot a lázadás vádja miatt nem lehet kiadni Spanyolországnak, de közpénzek elsikkasztásának vádja miatt igen.

Carles Puigdemont Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon

A vádhatóság hamarosan jóváhagyja a kiadatási kérelmet. Az ügyészség június 1-jén azt is kezdeményezte, hogy szökés veszélye miatt helyezzék ismét kiadatási őrizetbe Puigdemontot, de a bíróság ezt arra hivatkozva elutasította, hogy eddig mindig eleget tett annak, ha a bíróság elrendelte, hogy vegyék őrizetbe.

A bíróság döntése értelmében Puigdemontot

Spanyolországban sem lehet majd felelősségre vonni lázadás miatt,

mert Németország pusztán ezen vádpont miatt nem adhatná ki Madridnak.

Carles Puigdemontot márciusban vették őrizetbe a német hatóságok, amikor Dániából beutazott Németországba.

A spanyol főügyészség lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indított büntetőeljárást a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

Puigdemont minden vádat tagad, és több társával Belgiumba menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől, amely azonban európai elfogatóparancsot adott ki ellenük.