Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már több mint 500 halottja van az indonéz földrengéseknek

Indonéz földrengés, GALÉRIA
Az előző napi földrengéstől megrongálódott bevásárlóközpont romjait takarítják munkások az indonéziai Bali szigetén levő Denpasarban 2018. augusztus 6-án
Vágólapra másolva!
A kormány által kedden közzétett friss adatok szerint 515-re emelkedett az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken pusztító földrengés halálos áldozatainak a száma.
Vágólapra másolva!

Az áldozatok 80 százaléka az augusztus 5-i, 6,9-es erősségű rengésben halt meg, míg a többi az előző, július 29-i földmozgáskor, illetve a most vasárnap bekövetkezett két újabb, nagy erejű rengésben.

Az előző napi földrengéstől megrongálódott bevásárlóközpont romjai Forrás: MTI/EPA/Made Nagi

Sutopo Purwo Nugroho, az indonéz katasztrófavédelmi hatóság szóvivője mindezt egy sajtótájékoztatón ismertette. Azt mondta, a kormány komoly erőfeszítéseket tesz a természeti csapásban megrongálódott vagy összedőlt közel 74 ezer ház újjáépítésére, a vasárnap bekövetkezett újabb földrengés azonban egyelőre hátráltatja ezeket az erőfeszítéseket.

A vasárnapi, 6,9 erősségű földrengés a korábban csak kisebben sérült épületek közül sokat súlyosan megrongált, vagy teljesen lerombolt.

Az indonéz elnökre, Joko Widodóra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy a földrengéseket országos katasztrófának minősítse. Azonban a katasztrófavédelem szóvivője szerint erre nincs szükség, azt mondta, hogy Indonéziának nincs szüksége külföldi segítségre sem.

– mondta.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. A Föld aktív és szunnyadó tűzhányóinak csaknem háromnegyede abban a térségben található.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről