Evakuálják a gyereket a környezeti katasztrófa sújtotta krími településről

Vágólapra másolva!
Buszokkal szállítják el az iskolás korú gyermekeket a helyi hatóságok az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget északi részén fekvő Armjanszk településről a helyi vegyi üzem okozta környezetszennyezés miatt - számolt be csütörtökön a Krim.Realii helyi hírportál.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hete jelentek meg az első hírek az ukrán médiában arról, hogy a Krím északi részén,

Armjanszk településen és környékén a helybeliek szerint a levegő bűzössé, fojtogatóvá vált,

a fémtárgyakon rozsdaszerű, a növényeken zsíros, szürkészöld lerakódás képződött. Többen allergiás reakcióra emlékeztető tüneteket észleltek magukon:

hányingert, természetellenes szomjúságot és égő érzést orrukban és torkukban.

A Krími hatóságok szerint a Dmitro Firtas ukrán oligarcha tulajdonában lévő armjanszki Krimszkij Titan nevű vegyi üzemből került ki káros anyag - feltételezhetően

kénsavgőz - a levegőbe.

A krími kormány viszont csak kedden ismerte el nyilvánosan azt, hogy Armjanszk levegőjében meghaladta a megengedett normát a káros anyagok mértéke.

Natalja Honcsarova krími oktatási miniszter a Krim.Realii csütörtöki beszámolója szerint elmondta, hogy

a településen lakó 2600 iskolás közül 2200-at terveznek elszállítani buszokkal a félszigeten lévő szanatóriumokba.

A maradék négyszáz gyerek szülei úgy döntöttek, hogy maguk oldják meg a gyerekük ideiglenes elhelyezését más településen. A gyerekekkel több szülő, illetve tanár is együtt utazik. Honcsarova tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban 2800 személyt szállítottak el Armjanszkból.A Krim.Realii hozzáfűzte, hogy a krími vezetés igyekszik kerülni az "evakuálás" kifejezést, a tisztségviselők pedig azt állítják, hogy az emberek egészségét nem fenyegeti veszély.

A településről menekül, aki tud.

Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülései szerint az iskolásoknál fiatalabb gyermekek evakuálását a helyi vezetés nem tudja egyelőre megoldani, ezért a kisebb gyerekek elszállításáról a családjuknak kell gondoskodniuk.

Az ott maradóknak a krími hatóságok azt tanácsolják, hogy lehetőleg maradjanak az otthonukban, zárják be az ablakokat és, a lehető legkevesebbszer menjenek ki az utcára.

Helybeliek közösségi portálokon arról számolnak be, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt a központi vezetés beállítja. A település patikáiban hiánycikk lett a védőmaszk és a gézkötszer. A légszennyezésnek tulajdonítják, hogy döglött madarak hevernek az utcákon és sok fáról elhullott az összes levél.

Petro Porosenko ukrán elnök környezeti katasztrófának nevezte a Krím északi részét sújtó vegyi szennyezést.

Utasította a kormányt, hogy a Krímmel határos Herszon megyében készüljenek fel Armjanszkból érkező gyerekek fogadására. A határőrséget pedig arra utasította az államfő, hogy a szervezett gyerekcsoportokat egyszerűsített eljárással eresszék be a Krím félszigetről.