Orbán Viktor álláspontjának győzelmét bizonyítják az elmúlt napok eseményei

ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. szeptember 17. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. szeptember 17-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szerda este megkezdődött az ausztriai Salzburgban az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács (ET) informális ülése. A kétnapos EU-csúcsot az ET soros elnökségét adó osztrák kormány hívta össze. Az első napon az Európai Néppárt (EPP) is tanácskozott. A fő téma természetesen az illegális migráció és a határvédelem kérdésköre volt, ezenkívül a Brexit folyamatának a megvitatása is napirendre került. Úgy néz ki, hogy a kontinens vezetői végre elfogadták Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontját a határvédelem fontosságáról, ami egyértelműen Orbán győzelmének tekinthető. Salzburgban több EU-s tagállam is kiállt hazánk mellett.
Vágólapra másolva!

A migráció problematikájáról már a hagyományosnak számító nyitó munkavacsorán is megbeszélést folytattak.

Sajtóértesülések szerint a résztvevők megvitatták a legújabb fejleményeket ezzel kapcsolatban, és értékelték az illegális migránsok számának csökkentése és a harmadik országokkal való együttműködés terén történt előrelépéseket.

Újdonságnak és egyben

Orbán Viktor magyar kormányfő hatalmas győzelmének tekinthető, hogy a csúcson végre a határvédelem és a határbiztonság tematikáival is hajlandóak voltak foglalkozni,

mert eddig csupán a migránsok kötelező szétosztásáról volt szó az ilyen jellegű összejöveteleken.

Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülésére 2018. szeptember 20-án Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Orbán ezzel kapcsolatban határozottan leszögezte:

"Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy ez a mi feladatunk" - tette hozzá.

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az illegális migrációt sikerült megállítani a szerb-magyar határon.

- tudatta.

A Frontex (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) megerősítéséről szóló javaslattal kapcsolatban felvetette: szép dolog a Frontex, de

az még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert.

Semmi szükség arra, hogy ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről.

Szlovákia Magyarország mellett áll

Peter Pellegrini szlovák kormányfő a támogatásáról biztosította a határvédelem kérdésében Orbán Viktort.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülésére 2018. szeptember 20-án. Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Pellegrini a sajtónak nyilatkozva kifejtette:

A szlovák miniszterelnök szerint az európai politikusoknak minden olyan megoldást támogatniuk kellene, amelyikről világos, hogy képes hozzájárulni az unió határainak megvédéséhez.

Véleménye alapján

a Frontexnek inkább az afrikai országok határvédelmét kellene segítenie az EU-s tagállamok ilyen jellegű feladatainak az átvétele helyett.

A francia jobboldal vezetője támogatja Orbán Viktort

A magyar álláspontot erősítette meg a migráció kérdésében Laurent Wauquiez, a francia jobboldal gerincét adó Republikánusok (Les Républicains-LR) nevű konzervatív párt elnöke is.

Laurent Wauquiez Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Liponne

A Republikánusok Nicolas Sarkozy volt államfő pártjának jogutódja.

Wauquiez Salzburgban kijelentette: a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye.

Szerinte be kell fejezni azt a nevetséges gyakorlatot, hogy azt megdicsérik, aki befogadja a migránsokat, aki meg elutasítja, az rossz pontot kap.

A magát Orbán Viktor fő ellenfelének nevező francia köztársasági elnökről,

Szerinte - ahogy fogalmazott - lapozni kell, túl kell lépni a szociáldemokratákon.

Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülése előtt 2018. szeptember 20-án Forrás: MTI/AP/Kerstin Joensson

Hazánk nézőpontját osztja Chirac és Sarkozy volt belügyminisztere, Brice Hortefeux is.

A francia Republikánusok többsége egyébként nem szavazott igennel a Soros-Sargentini jelentésre, 20 képviselőjükből csak 9 szavazta azt meg, elsősorban a Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber nyomására.

Bulgária is Magyarország mellett áll

A bolgár kormány egyhangúlag úgy határozott, hogy

elő kell készíteni a Magyarországot megvédő állásfoglalást

- közölte Kraszimir Karakacsanov miniszterelnök-helyettes, honvédelmi miniszter.

Kraszimir Karakacsanov Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Bármilyen büntető lépés Magyarország ellen veszélyes precedenst teremtene - fűzte hozzá a jobboldali politikus, utalva a hazugságoktól hemzsegő Soros-Sargentini jelentésre.

Karakacsanov bejelentette, hogy

Sebastian Kurz is rájött arra, hogy Orbán Viktornak van igaza

Kurz osztrák kancellár, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek informális találkozóján kijelentette, hogy

Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülése előtt 2018. szeptember 20-án Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az ifjú kancellár Orbán Viktor nézőpontját magáévá téve

előremutatónak nevezte azt, hogy az Európai Unió a külső határok védelmének megerősítése mellett döntött.

Továbbá azt mondta, ehhez mélyreható tárgyalásokat kell folytatni Egyiptommal és más észak-afrikai országokkal is, különös tekintettel az illegális migráció megállítására és a kivándorlók visszafogadására.

Az nem világos, hogy Kurz miért beszélt külön kiemelve Egyiptomról, hiszen az osztrák kancellár Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével hétfőn vett részt hivatalos kairói látogatáson, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő kijelentette, hogy az általa vezetett országból – ellentétben más afrikai államokkal -

2016 óta nem volt illegális migráció.

2016 októberében ugyanis az egyiptomi parlament törvényt fogadott el az illegális migráció és az embercsempészet ellen. A 34 cikkelyből álló jogszabály komoly pénzbírságtól a szabadságvesztésig terjedő büntetésekkel sújtja a jogsértőket.

A spanyol jobboldal is támogatja Orbán határvédelemre irányuló politikáját

A konzervatív spanyol Néppárt (Partido Popular-PP) is kiáll Orbán Viktor mellett a Soros-Sargentini jelentés és a migráció kapcsán, annak ellenére is, hogy a szélsőbaloldali, gyakorlatilag már kommunista, és erősen bevándorláspárti Podemos nevű politikai tömörülés ezt számon kéri rajtuk.

- jelentette ki Miguel Urbán, a Podemos EP-képviselője, utalva a szeptember 12-i strasbourgi szavazásra, amelyen az Európai Néppárt (EPP) 17 spanyol képviselőjéből hárman szavaztak a jelentés elfogadása ellen, kilencen tartózkodtak, öten pedig távol maradtak a voksolástól.

A szélsőséges párt - amely támogatja a Pedro Sánchez vezette bevándorláspárti madridi kormányt -

elsősorban a migrációkritikus álláspontja miatt támadja Magyarországot.

Pablo Casado, a spanyol Néppárt új elnöke újságíróknak nyilatkozott, amikor megérkezett az Európai Néppárt salzburgi csúcsértekezletére.

Pablo Casado Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A politikus azt mondta:

Casado kihangsúlyozta: ellenzi, hogy az EPP kizárja soraiból a Fideszt, és felidézte: Magyarország támogatta Spanyolországot, amikor az segítséget kért a katalán függetlenségi törekvésekkel szemben.

A határvédelem kérdésében is egyetért Orbán Viktorral.

Salzburgból nézve úgy tűnik tehát, hogy a migránspárti baloldal vesztésre áll. Az igazi kegyelemdöfés számukra azonban a májusi európai parlamenti választások végeredménye lesz.