Óriási magyar komolyzenei siker Franciaországban

Vágólapra másolva!
Kedden Versailles-ban, a Királyi Kápolnában, szerdán pedig Párizsban, a Szent Rókus-templomban vendégszerepelt Vashegyi György karmester vezetésével a Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar. A közönség mindkét este hosszú tapssal jutalmazta az együtteseket.
Vágólapra másolva!

A két együttes a régóta repertoárjukon lévő és népszerű Johann Sebastian Bach-művet, a Karácsonyi oratóriumot tűzte műsorra, amelyből négy kantátát (az 1-3-5-6. számút) játszottak el.

Erről a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, Havasi János beszélt.

A neves francia és magyar szólisták (Hasnaa Bennani – szoprán, Anthea Pichanik – alt, Szigetvári Dávid – tenor és Victor Sicard – basszus), a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar tolmácsolásában, Vashegyi György vezényletével léptek fel.

Csütörtökön az Intézet vendégei voltak az együttesek, ahol Magyar és német lutheránus barokk zene 1690 körül: Strattner és Buxtehude című koncertprogramjukkal léptek fel.

Ez a koncert lehetőséget adott az 1645-ben Magyarországon, magyarként született – s akkor Európa zenei élvonalához tartozó, ám mára teljesen elfelejtett – Georg Christoph Strattner művészetével való találkozásra.

Nem először arattak ekkora sikert az együttesek: 2016-ban francia barokk operaműsorral léptek a versailles-i Királyi Operaház színpadára. Akkor a Versailles-i Barokk zenei központtal együttműködésben megvalósult, Un Opéra pour Trois Rois – Opera három királynak című különleges programjukkal vívták ki a közönség és a szakma elismerését.