Oroszország jövőre hadrendbe állítja új rakétaelhárító rendszerét

orosz rakétateszt
Az orosz védelmi minisztréium honlapján látható videofelvételből készített képen új, hiperszonikus Kinzsal rakétát lő ki egy MiG-31-es orosz harci gép egy dél-oroszországi tesztelés közben, 2018. március 11-én. A Kinzsal az egyike az új fegyvereknek, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban említett az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjében.
Vágólapra másolva!
Oroszországban jövőre hadrendbe állítják az Sz-350 Vityaz típusú rakétaelhárító rakétarendszert, amely már egy régi tervnek megfelelően az elavult Sz-300-as rendszert fogja felváltani – jelentette be vasárnap az orosz védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az Sz-350 Vityaz rövid és közép-hatótávolságú föld-levegő rakétákból áll.

A minisztérium szerint megtörtént a Pancir-Sz típusú rövid hatótávolságú légvédelmi rendszer újabb egységének telepítése a Krímbe, ahogy ezt már novemberben megígérték.

Akkor közölték, hogy előtte már hadrendbe állították a félszigeten az Sz-400-as, „Triumf” típusú légvédelmi rakétarendszer negyedik harci csoportját. A Pancir-Sz és az Sz-400-as rendszerből telepítettek a közelmúltban az Északi-sarkvidéken, a Balti-tenger partján fekvő Kalinyingrád exklávéban, és a távol-keleti Habarovszkban is.

Az új telepítésekkel összefügghet, hogy Washington december 4-én közölte: 60 napos határidőt adnak Oroszországnak, hogy ismét megfeleljen az INF-szerződés előírásainak; ellenkező esetben felmondják az 1987-es megállapodást.

Moszkva szerint Oroszország nem sértette meg a szerződést, és nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok kilép abból.

Az orosz védelmi minisztérium honlapján látható videofelvételből készített képen új, hiperszonikus Kinzsal rakétát lő ki egy MiG-31-es orosz harci gép egy dél-oroszországi tesztelés közben, 2018. március 11-én. A Kinzsal az egyike az új fegyvereknek, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban említett az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjében Forrás: (MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Vlagyimir Putyin orosz elnök felügyelete alatt sikeresen tesztelték a héten az Avantgard kódnevű hiperszonikus hadászati interkontinentális rakétarendszert, amely hagyományos és atomrobbanófejek hordozására egyaránt alkalmas.

A tervek szerint ebből egy rakétaezredet már jövő év elején hadrendbe állítanak Oroszországban.