Szijjártó Péter szerint nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani

SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2018. június 4. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson New Yorkban 2018. június 4-én. MTI Fotó: KKM
Vágólapra másolva!
Nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani, nem azért kell tenni nagy erőfeszítéseket, hogy legálissá tegyék az illegális migrációt, hanem azért, hogy békés körülmények között élhessenek az emberek a hazájukban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője felszólalásában kiemelte:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson Forrás: MTI/Kkm

Szijjártó kifejtette: hazánk szerint nem a migráció az alapvető emberi jog, hanem a békés, megfelelő körülmények közötti élet a szülőföldön.

A határok védelme pedig nem lehetőség, hanem kötelessége az országoknak

- tette hozzá.

Szerinte nem szabad bátorítani az illegális határátlépést.

Emellett az országoknak szabadon kell eldönteniük, hogy a demográfiai és a munkaerőpiaci kihívásokra a migrációt tartják a legjobb válasznak, vagy más megoldást választanak.

Magyarország például nem a migrációt tartja a leghatékonyabb válasznak, de elfogadja, ha más országok a migrációt választják, ugyanakkor nem szeretné, ha nyomást gyakorolnának rá emiatt.

A külügyminiszter hangsúlyozta:

Ezért fel kell vetni néhány alapvető kérdést, például, hogy rendet és biztonságot akarunk-e – tette hozzá.

Úgy vélte, mivel ilyen fontos kérdésről van szó, érdemes megkérdezni az emberek véleményét.

A magyar kormány általános megközelítése, hogy a nagy horderejű ügyekben kikéri az emberek véleményét, és

ők világosan kifejezték az akaratukat a nemzeti konzultáción és az elmúlt választáson,

ahol a kormánypártok rekordnagyságú támogatottságot kaptak - emlékezetett rá, majd hozzáfűzte:

Szijjártó Péter felidézte: 2015-ben azt láttuk, hogy a migrációs nyomás sokszor kezelhetetlen kihívásokat hozott magával, több európai országban párhuzamos társadalmak alakultak ki az elmúlt időben, és a terrorfenyegetettség is soha nem látott mértékű lett Európában.

A legszerényebb számítások szerint is 30-35 millió olyan ember van Európa környékén, akik könnyen úgy dönthetnek, hogy megindulnak a kontinens felé

- közölte, hozzátéve:

Mint mondta, el kell érni, hogy az emberek békés és elfogadható körülmények között élhessenek az otthonukban, de ha ez nem lehetséges, azok, akiknek el kell hagyniuk a hazájukat, a lehető legközelebb maradhassanak, hogy ha a konfliktus véget ér, mielőbb visszatérhessenek.