Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok szerdán nyilatkozatban biztosított mindenkit arról, hogy módjában áll bejelenteni "a lázadás végét".

A tábornok az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a rendszer távozását követelő tiltakozási hullámra utalt.

"Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt" - tette hozzá a tábornok a Forradalmi Gárda honlapja szerint.

A megmozdulást szervezők nagy része az ellenforradalmároktól és a népi mudzsahidektől kapott kiképzést a tábornok szerint. Mint mondta, őket őrizetbe vették, és eljárás indul ellenük.

Mohammad Ali Dzsafari, az iráni Forradalmi Gárda vezetőjeForrás: AFP/Atta Kenare

Dzsafari hozzátette:az Egyesült Államok is több ezer embert kiképzett, hogy szítsák az iráni zavargásokat.

"Köszönetet kell mondani a nagy iráni népnek, mert az emberek, mihelyst megértették, hogy a külföldiek és a lázadók keze van a dologban, a gazdasági problémák ellenére más utat választottak, hogy megvédjék a forradalom és az iszlám köztársaság értékeit" - szögezte le a tábornok.

Rendszerpárti tüntetők tízezrei gyűltek össze ma Irán több nagyvárosában, hogy elítéljék a "zavargásokat". További tüntetéseket szerveznek csütörtökre Iszfahánba és Meshedbe a hatalom támogatására és az elmúlt napok erőszakcselekményeinek elítélésére.