Abe Sindzó: Phenjannak fel kell hagynia atomprogramjával

Vágólapra másolva!
Észak-Koreának irányt kell váltania, és fel kell hagynia rakéta- és atomprogramjával, hogy vagyonosabb nemzetté válhasson – hangsúlyozta Abe Sindzó japán kormányfő csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Újévi sajtótájékoztatóján Abe elmondta: Japán élénk figyelemmel követi a szankciók hatását Észak-Koreára, különösen így télen. A büntető intézkedések kiterjednek a szénre és a kőolajra, ami kihívást jelenthet a fűtési szezonban.

"Észak-Korea bővelkedik erőforrásokban, népe pedig szorgalmas" – tette hozzá Abe.

A japán miniszterelnök nem minősítette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utóbbi időben engedékenyebbnek mutatkozó magatartását. Csütörtökön újra megnyitották a kommunikációs vonalat a phenjani és a szöuli kormány között.

Az észak-koreai rakéta- és atomprogramot "a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetésnek" nevezte a második világháború óta. Abe megígérte, hogy az ország védelme érdekében folytatja a hadsereg felépítését.

A miniszterelnök régi vágya, hogy módosítsa a pacifista alkotmányt, amelyet a második világháborús vereséget követően fogalmaztak meg amerikai nyomásra, s melyben Japán teljesen lemond arról, hogy hadat viseljen és formális hadsereget tartson fenn. Abe abban reménykedik, hogy az év folyamán komoly tárgyalások kezdődhetnek a reformokról.