Oroszország: Moldova megsérti az információhoz való hozzáférés jogát

Vágólapra másolva!
Válaszlépéseket helyezett kilátásba csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Moldovában előző nap elfogadott, az oroszországi hírműsorok közvetítésének korlátozásáról rendelkező törvénnyel kapcsolatosan.
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyi szóvivő szerint e jogszabály az orosz média nyílt és hátrányos megkülönböztetése, és mint olyan, egy "újabb oroszellenes kirohanás a kormányzó chisinaui parlamenti többség részéről".

"A nemzetközi kapcsolatokban egyetemesen elfogadott viszonossági elv alapján fenntartjuk a jogot arra, hogy válaszlépéseket tegyünk" – hangsúlyozta Zaharova.

– jelentette ki az orosz külügyi tárca szóvivője.

Az Andrian Candu moldovai házelnök által szerdán aláírt jogszabály értelmében tilos azoknak a hír- és hírmagyarázó, katonai vagy politikai tartalmú rádió- és televízióműsoroknak a közvetítése, amelyek a határokon átnyúló televíziózásról szóló európai egyezményt nem ratifikáló országokban készültek (Oroszországban ez a ratifikáció nem történt meg). Mindeközben a szórakoztató és egyéb tartalmú műsorok sugárzása továbbra is engedélyezett.

A "külföldi propagandával szembeni harcról" szóló törvény aláírásának jogával az alkotmánybíróság ruházta fel Candut, miután a jogszabály aláírását Igor Dodon oroszbarát elnök kétszer is elutasította. A bírói testület szerint ugyanis az elnök köteles jóváhagyni a dokumentumot, ha azt a parlament kétszer is elfogadta.

A moldovai államfő szerint a törvény "ellentmond a demokratikus alapelveknek, illetve az alkotmány és az Emberi Jogok Európai Egyezménye által biztosított alapvető jogokat sért".

Dodont 2016-ban a Moldovában első ízben tartott közvetlen elnökválasztáson választották meg. Úgy tartják róla, hogy Moszkva befolyása alatt áll, miközben a parlament által megválasztott Pavel Filip kormányfő Nyugat-barát irányvonalat követ.