Ellenállás formálódik a német szociáldemokratáknál a tervezett nagykoalícióval szemben

michael müller, michael mueller, berlini polgármester,berlin
Berlin's mayor Michael Mueller, top candidate of the social democratic SPD party, and his wife Claudia Mueller react during their electoral evening in Berlin after a regional election on September 18, 2016 in Berlin. Some 2.5 million eligible voters in Berlin will choose both a new city-state parliament and 12 local district assemblies. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
Ellenállás formálódik a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével tervezett koalícióval szemben, a hét végén az egyik tartományi szervezet elutasította, hogy a szociáldemokraták ismét együtt kormányozzanak a jobbközép pártszövetséggel, és több vezető SPD-s politikus bírálta a koalíciós tárgyalások alapjának szánt megállapodást.
Vágólapra másolva!

Az SPD Szász-Anhalt tartományi szervezetének szombati kongresszusán az az álláspont érvényesült:

a pártnak a megújulás és megerősödés érdekében ellenzékben kell maradnia a következő négy évben.

Ezért a helyi alapszervezetek küldöttei szűk többséggel, 52-51 arányban elutasították a CDU/CSU-val 2013-ban kezdett nagykoalíció folytatásáról szóló határozati javaslatot.

Az SPD január 21-én egy rendkívüli szövetségi kongresszuson dönt arról, hogy a pénteken befejezett előzetes egyeztetés után elkezdjék-e a hivatalos koalíciós tárgyalást az eddigi koalíciós partnerrel.

A szász-anhalti SPD csupán 7 küldöttet delegál a 600 fős szövetségi kongresszusra, de több más tartományban is jelentős az ellenállás a tervezett új nagykoalícióval szemben, így a szociáldemokraták legnagyobb bázisában, az észak-rajna-vesztfáliai szervezetben is, amely 144 szavazásra jogosult küldöttet, a résztvevők csaknem egynegyedét delegálja a Bonnban rendezendő kongresszusra.

A pártvezetésnek külön gondot okoz, hogy

az ifjúsági szervezet (Arbeitsgemeinschaft der Jungsozialistinnen und Jungsozialisten in der SPD -Jusos) aláírásgyűjtést és országjáró kampányt indított a nagykoalíció ellen.

Felhívásuk szerint a tavalyi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson mindhárom kormánypárt által elszenvedett veszteségek azt jelentik, hogy

a szavazók leváltották "a kis kompromisszumok nagykoalícióját"

,ezért a szociáldemokratáknak nem szabad együttműködniük az Angela Merkel kancellár vezette CDU-val és a Horst Seehofer bajor kormányfő vezette CSU-val.

- áll a Jusos kiáltványában, melynek szerzői szerint a kormányzás folytatása azért is "felelőtlenség" lenne, mert az SPD átengedné a legnagyobb parlamenti ellenzéki erő szerepét az AfD-nek.

Több vezető SPD-s politikus az előzetes egyeztetésen kidolgozott kompromisszumokat bírálta.

Michael Müller, berlini kormányzó polgármester. Forrás: AFP/Odd Andersen

Michael Müller berlini kormányzó polgármester, a tartományi rangú fővárosi szociáldemokrata szervezet vezetője és Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pflaz tartomány SPD-s miniszterelnöke hétvégi nyilatkozataikban egyaránt hangsúlyozták, hogy nem elégedettek a menekültügy, a bevándorlás és az integráció terén elért eredményekkel, és a koalíciós tárgyaláson jobban kell érvényesíteni a szociáldemokrata elveket.

A CDU/CSU részéről visszautasították a bírálatokat.

- mondta a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak Alexander Dobrindt, a CSU-s Bundestag-képviselők vezetője.

- írta a Twitteren vasárnap Julia Klöckner, a CDU egyik elnökhelyettese.

Ha a január 21-i SPD-kongresszus felhatalmazza a pártvezetést a koalíciós tárgyalások elkezdésére, és sikerül is kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, vagyis a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után a harmadik nagykoalíció Angela Merkel vezetésével, valamint a negyedik Merkel-kormány.