Először ismertek el hivatalosan egy melegházasságot Oroszországban

Vágólapra másolva!
Oroszországban először ismerték el - véletlenül - hivatalosan két meleg férfi házasságkötését - közölte a független Dozsgy nevű televízió.
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Vojcehovszkij és Pavel Sztocko január 4-én Koppenhágában lépett frigyre.

A házastársak a lefordított és közjegyző által hitelesített házassági okiratukat benyújtották egy moszkvai okmányirodába, ahol a személyi igazolványukba minden akadékoskodás nélkül beütötték a "házas" pecsétet.

A törvénysértő tisztségviselő nőt és közvetlen felettesét a történtek miatt elbocsátják,

írta a Lenta.ru hírportál a belügyminisztérium honlapjára hivatkozva.

Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a két férfi személyi igazolványát érvénytelennek nyilvánították.

A családjogi törvénykönyv 14. cikke szerint az orosz állampolgárok által külföldön megkötött házasságot elismerik Oroszországban, ha a házastársak nem közeli rokonai egymásnak, nem állnak örökbefogadói és örökbefogadotti viszonyban, ha egyikük sem él érvényes házasságban vagy ha egyiküket sem ismerte el a bíróság pszichés rendellenesség miatt magatehetetlennek.

A pár azonos nemhez tartozása azonban nem szerepel a felsorolt kizáró okok között.

A 158. cikk ugyanakkor kimondja, hogy házasság csakis a házasulandó férfi és nő kölcsönös és önkéntes beleegyezése alapján jöhet létre.

A 167. cikk arról rendelkezik, hogy a külföldi családjog csak abban az esetben alkalmazható, ha az nem mond ellent az Oroszországi Föderáció jogrendjének, ellenkező esetben az orosz törvények az irányadók.

A moszkvai parlament alsóházában több képviselő hangoztatta a jogi "kiskapu" bezárásának fontosságát.

A Dozsgy szerint egyébként 2014-ben Szentpéterváron bejegyezték egy nő és egy transznemű egybekelését, mert az utóbbi házastárs az esküvő napján az irataiban még férfiként szerepelt. A Vihod elnevezésű LGBT csoport szerint azonban de facto két nő lépett házasságra akkor.