Bolgár elnök: A migráció a kibocsátó országok megsegítésével oldható meg

2018.02.05. 15:41

A migrációs kérdés a kibocsátó országok helyzetének stabilizálásával és biztonságának szavatolásával oldható meg - állapította meg egybehangzóan Rumen Radev bolgár és a hivatalos bulgáriai látogatáson tartózkodó Marie Louise Coleiro Preca máltai elnök a hétfői szófiai tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón.

Jelenleg Bulgária az Európai Unió soros elnöke.
Helyesen kell értékelnünk a migránsok által jelentett kockázatot és fenyegetést, meg kell értenünk azoknak az országoknak a problémáit, amelyekből érkeznek. Fontos tudatosítani, hogy a migráció problémájának megoldása csakis ezen országok megerősítésével és biztonságuk szavatolásával, gazdasági és társadalmi fejlődésük elősegítésével lehetséges, különösen az egészségügy és oktatás területén - mondta a bolgár államfő újságírói kérdésekre válaszolva.

Rumen Radev, bolgár államfőForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Radev szerint "a nyitott ajtók politikája" nemcsak Európának, hanem a kibocsátó országoknak is problémákat okozott. Migránsok milliói már nem gondolnak a saját országukra, azt fontolgatják, hogyan juthatnának el és maradhatnának Európában, amely szociális garanciákat nyújt nekik - hangsúlyozta.