Már a világ egyik leggazdagabb államának tartott Svéd Királyság sem tud megbirkózni az egyre nagyobb méreteket öltő tömeges migrációval. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a bevándorlóknak mindössze csak közel negyede hajlandó dolgozni. 

A svéd állami gazdaságkutató intézet (NIER) egyik tanulmánya értelmében az önkormányzatok kénytelenek növelni a helyi adókat a tömeges migrációnak „köszönhetően" bekövetkezett népességnövekedés miatt, írja a 888.hu a svéd Svenska Dagbladet nevű helyi lap információira hivatkozva.

Afgán migránsok tüntetnek Stockholmban (2017. augusztus 9.), Atila Altuntas / Anadolu AgencyForrás: AFP/Anadolu Agency/Atila Altuntas

Urban Hansson Brusewitz, a NIER vezetője szerint az évente mintegy 100 000 fős bevándorlás következtében veszélybe került Svédországban a szociális ellátások és szolgáltatások eddig megszokott minőségének a fenntartása.Véleménye alapján ezt csak az önkormányzati adók emelésével lehet ellensúlyozni.

További hatalmas problémát okoz a nagyon magas munkanélküliségi ráta a migránsok körében.Ráadásul a svéd kormánynak a bevándorlók munkanélküliségének csökkentésére tett erőfeszítései már most az összeomlás szélére juttatta az állami szociális rendszert - tette hozzá a gazdasági szakember.

Svédországban egyébként a migránsok körében 21,8%-os a munkanélküliek aránya, míg az őslakosok körében csak 3,9%.