Már négy éve veszélyesnek tartották a franciaországi túszejtőt

crime Vertical
This undated and unsituated picture obtained on March 23, 2018 shows Radouane Lakdim, who authorities have named as the 26-year-old attacker responsible for the death of at least three people in southwest France. At least three people were killed on March 23 when a man claiming allegiance to the Islamic State group went on a shooting spree and held people hostage in a supermarket in Trebes, southwestern France, before being shot dead by police. / AFP PHOTO / - / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / - " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Meghallgatásra berendelte márciusban a dél-franciaországi Trebes-ben túszokat ejtő és négy embert megölő Redouane Lakdimot a francia Belbiztonsági Főigazgatóság a támadás előtt, hogy megállapítsa, továbbra is a kormány megfigyelési listáján tartsák-e – közölte kedden egy, a nyomozáshoz közel álló, nevének elhallgatását kérő vezető.
Vágólapra másolva!

A marokkói születésű Lakdimnak, akit a biztonsági erők lelőttek, amikor megrohamozták a szupermarketet, amelyben túszokat ejtett,

a titkosszolgálatoknál úgynevezett S kartonja volt, a nemzetbiztonság szempontjából veszélyes személyek névsorában szerepelt 2014 óta, de nem mutatta annak jelét, hogy merényletre készülne

– közölte hétfőn Francois Molins párizsi főügyész.

Lakdimnak márciusban levelet küldtek, amelynek értelmében kapcsolatba kellett lépnie a belügyminisztérium szolgálataival, hogy megállapítsák a találkozó időpontját.

Az RTL rádió szerint ez volt az első alkalom, amikor a titkosszolgálatok személyes találkozóra rendelték be Lakdimot, hogy megállapítsák, veszélyes-e még.

Molins szerint a férfi lakásán talált iratok alapján a férfi

hűségesküt akart tenni az Iszlám Államnak, és kész volt meghalni a terrorszervezetért.

Radouane Lakdim Forrás: AFP/Handout

Lakdim azért került a megfigyeltek listájára, mert egy szalafista hálózattal kapcsolatban álló személlyel tartott kapcsolatot. A Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozó másik illetékes szerint "nem tartották különösen veszélyesnek".

A párizsi főügyészség kedd este hivatalos eljárás megindítását sürgette Lakdim 18 éves élettársa ügyében.

A nő ellen, aki Marine P. néven szerepel a közleményben, terrorista összeesküvés címén folyik a nyomozás, és előzetes letartóztatásban marad.

A párizsi főügyészség azt is bejelentette, hogy a férfi 17 éves barátját "a vizsgálat elsődleges szakaszában bűncselekményre utaló bizonyítékok híján" vádemelés nélkül szabadlábra helyezték. Egy szemtanú a nyomozóknak azt mondta, hogy a fiatal férfi a 25 éves Lakdim jó barátja volt, és vallási befolyása alatt állt. A fiú tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.