Új tervet akar a bajor miniszterelnök a migránshullám kezelésére

2018.06.01. 20:24

A bajor miniszterelnök egy új tervet sürget a migránsok kezelésére, mert szerinte Németország beleroppanhat egy újabb hullámba.

Egy új terv kidolgozását sürgeti a migránshullám kezelésére a bajor miniszterelnök. A német szövetségi kormánytól egy őszinte vitát vár. Markus Söder szerint azt is át kell gondolnia a német államnak, hogy esetleg minden menedékkérőtől megtagadja a belépést az országba.

A bajor miniszterelnök szerint nem bír el Németország még egy migránshullámotForrás: AFP

A bajor miniszterelnök attól tart, hogy nem birkózik meg Németország egy újabb migránsáradattal, ezért egy felkészülési terv kidolgozása lenne szerinte a legfontosabb. A politikus szerint előfordulhat, hogy Törökország fellazítja az unióval kötött menekültügyi megállapodást, vagy akár ki is szállhat belőle.

Söder azt szeretné, ha megépülnének az új típusú befogadóközpontok, amiket a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER központnak neveztek el.

A szövetségi belügyminisztérium terve szerint augusztusban, legkésőbb szeptemberben elkezdődik a próbaüzem az első ANkER központokban. A 16 német tartomány közül eddig csak kettő, Bajorország és Szászország vállalta a központok felállítását.Ezek a létesítmények arra szolgálnak, hogy az országba lépéstől egészen a menedékjogi kérelem jogerős lezárásáig elhelyezzék a menedékkérőket. Söder attól tart, hogy ez a projekt kudarcba fullad. A miniszterelnök azt is mondta, hogy a német lakosság többsége valószínűleg jobban örülne annak, ha már a határnál elutasítanák a migránsokat.