Meggyőzték: Macron már nem akar kvótát erőltetni a visegrádiakra

MACRON, Emmanuel; MERKEL, Angela
Meseberg, 2018. június 19. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a német-francia kormánykonzultáció előtt a mesebergi kastélyban 2018. június 19-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Cseh diplomáciai források azt közölték csütörtök este, hogy Emmanuel Macron megértést mutatott a visegrádi országok migrációs álláspontja iránt. Orbán Viktor hívta össze a Visegrádi Négyeket (V4), ahol fogadták a francia államfőt az uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcsértekezlete előtt. Macron szavakban alkalmazkodott a visegrádiakhoz, ami jól mutatja a bevándorlásellenes álláspontot képviselő országok erejét.
Vágólapra másolva!

Legújabb Facebook-videójában közölte a magyar miniszterelnök, hogy a találkozót megelőzően tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral, valamint összehívta a visegrádi országokat és fogadták Emmanuel Macron francia elnököt.

Csillapodni látszanak a kedélyek a visegrádiak és a Visegrádi Négyek között

A tárgyalás részleteit ismerő források szerint a mintegy 45 perces eszmecsere csillapította a migrációs nyomás miatt Franciaország és a visegrádiak között korábban kialakult feszültséget. Macron osztotta a V4-ek azon álláspontját, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően a fő felelősséget azoknak a tagországoknak kell viselniük, amelyekben a bevándorlókat először regisztrálták.

Az információk szerint Macron a megbeszélésen nem bírálta a visegrádi országok migrációról kialakított álláspontját. Kijelentette, nem akar semmiféle kvótarendszert ráerőltetni egyetlen tagországra sem, és nem kíván időt fecsérelni a menekültek kötelező elosztásáról folytatott vitákra.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyetlen tagországnak sem szabad azt gondolnia, hogy nem érintik a migrációs ügyek, ugyanis a migráció kezelésére irányuló megoldások kizárólag közös erőfeszítések révén lehetnek sikeresek. A nevük elhallgatását kérő cseh források szerint Macron hangsúlyozta, olyan ügyekről kíván tárgyalni, amelyekben egyetértés mutatkozik, ezek között szerepel az unió külső határainak védelme is. Hozzátették, a V4-ek és Franciaország vezetői szakértői szinten további egyeztetések folytatásáról állapodtak meg.

Erős kritika érkezett Csehországból Macronnak a csúcs előtt

Az uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcsértekezletét megelőzően csütörtökön Andrej Babis cseh kormányfő erőteljesen bírálta Macront és politikáját. Nemrég a francia államfő azt javasolta, hogy az EU vezessen be pénzügyi szankciókat azon tagállamok ellen, akik nem hajlandók menekülteket befogadni.

- jelentette ki ennek kapcsán Babis.

A ma kezdődő uniós csúcs témái

Csütörtök délután kétnapos uniós csúcstalálkozó kezdődött Brüsszelben, amelyen az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői elsősorban

  • a közös migrációs és menekültpolitikáról,
  • a következő többéves költségvetési keretről,
  • illetve gazdasági és kereskedelmi kérdésekről tárgyalnak.

Az európai demokrácia helyreállítása az uniós országok vezetőinek találkozóján

Az európai demokráciát helyre kell állítani, mivel az európai vezetők nem azt teszik, amit az európai emberek szeretnének - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcs előtt Brüsszelben. A magyar kormányfő szerint az európai emberek nem akarnak több migránst, akiket pedig beengedtek az EU-ba, hazaküldenék. A csütörtökön kezdődő uniós csúcson a migráció kérdése áll a középpontban.

Ahogy fentebb írtuk, a miniszterelnök az uniós csúcsról Facebook-videóval üzent a magyaroknak, ahol bizakodva azt mondta,


Hozzátette, ezzel nem oldódnak meg a problémák, de tehetnek egy lépést a megoldás felé.