Újabb hatalmas pofont jelent ez Angela Merkel német kancellárnak, aki a dpa német hírügynökség birtokába került feljegyzés szerint azt állította, hogy több európai uniós ország hajlandó bizonyos esetekben bevándorlókat visszafogadni. Az állítás nem volt igaz: tegnap Orbán Viktor magyar kormányfő politikai kacsaként jellemezte a híresztelést, Andrej Babis cseh államfő pedig azt mondta, nem született ilyen megállapodás. Ma megérkezett a lengyel cáfolat is.

Tegnap beszámoltunk róla, hogy Angela Merkel német kancellár a dpa német hírügynökség birtokába került feljegyzés szerint arról tájékoztatta koalíciós partnereit, hogy tizennégy európai uniós ország, köztük Magyarország nyilatkozott a brüsszeli EU-csúcson úgy, hogy kész megállapodást aláírni a német kormánnyal a korábban másutt regisztrált, Németországból kiutasítandó menedékkérők gyorsított visszafogadásáról. Először Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilatkozott az ügy kapcsán, és leszögezte, a híresztelésekkel szemben semmilyen megállapodás nem született migránsok visszafogadásáról a csütörtökön és pénteken megrendezésre kerülő uniós csúcson, szokásos politikai kacsának nevezve azt. Ugyancsak szombaton reagált a híresztelésre Andrej Babis cseh kormányfő, aki szerint Csehország nem tett olyan ígéretet Angela Merkel német kancellárnak miszerint a német határról kiutasítandó migránsokat befogadnák azok az államok, amelyekben a migránsokat az Európai Unió területén először regisztrálták. A mai napon pedig befutott a lengyelek cáfolata is, amit a Reuters hírügynökség közölt. Ebben Artur Lompart a varsói külügyminisztérium szóvivője kijelentette:

Nincsenek semmilyen új megállapodások a menekültek visszafogadására az Európai Uniós országokból, ezt megerősítjük, ahogy ezt tette a Cseh Köztársaság és Magyarország is.

Újabb komoly pofon érkezett tehát Angela Merkelnek, akinek a sorsáról ma születhet döntés a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közötti egyeztetéseken.