Szijjártó Péter: Magyarország is felajánlotta a segítségét

2018.07.09. 11:59

Magyarország is felajánlotta segítségét a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek kimentésével kapcsolatban. Thaiföld megköszönte a segítséget, amennyiben szükség lesz a magyarokra, akkor azt jelzik. A magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert.

Magyarország felajánlotta segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséhez.

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta hétfőn Budapesten.

Természetesen, ahogy az egész világ, úgy mi Magyarországon is szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy sikeres lesz-e a thaiföldi mentőakció

- mondta Szijjártó Péter.

Remélhetőleg a labdarúgócsapat valamennyi játékosát és edzőjét is sikerül majd kimenteni a barlangból - fogalmazott.

A miniszter elmondta, hogy a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert, s felvették a kapcsolatot a barlangi mentők vezetőjével. Jelezték a thaiföldi kormánynak, hogy ha szükség van további barlangi mentőkapacitásra, akkor Magyarország készen áll az együttműködésre a thaiföldi kormány és a magyar barlangi mentők között.

Szijjártó PéterForrás: MTI/Sóki Tamás

A külügyminiszter kitért arra, hogy konzultáltak a Magyar Karitásszal is az esetleges későbbi segítségnyújtásról, és a szervezet szintén készen áll arra, hogy a thaiföldi kormány igénye esetén támogatást nyújtson.

A thaiföldi kormány megköszönte a felajánlást, és közölte, hogy a világ szinte valamennyi országából érkezett valamilyen felajánlás, és amennyiben igényt tartanak a magyar segítségre,időben jelzik, hogy a szükséges intézkedéseket megtehessék.

Vasárnap sikeresen kimentették a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tagú ifjúsági focicsapat első négy tagját, hétfő délelőtt pedig a második mentőakció is elindult. A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.