Ismét meglincseltek egy embert Indiában a WhatsApp-on terjedő, gyerekrablókról szóló híresztelések miatt - közölte az indiai rendőrség.

A 32 éves szoftverfejlesztőként dolgozó Mohammad Azamot pénteken meglincselték, miközben a közép-indiai Haidarábádba utazott vissza 100 kilométerre a várostól, ahol piknikezni volt barátaival.

Vesztét az okozta, hogy úton hazafelé Azam és négy barátja megállt egy faluban, egyikőjük pedig csokoládéval kínált meg gyerekeket. A falusiak azonban gyanakodni kezdtek rájuk, hogy gyerekrablók, és röviden időn belül tömeg gyűlt össze körülöttük.Azam és barátai ijedtükben elhajtottak a településről, de a következő faluban balesetet szenvedtek, autójuk árokba borult.

E falu lakosai azonban már értesültek róluk a WhatsApp-on keresztül, ugyanis álhíreket kezdtek el róluk terjeszteni - tudatta a rendőrség.

Azamot és barátait ismét körbevette a tömeg, amely elől már nem tudtak elmenekülni, a falusiak rájuk támadtak.
Azam a helyszínen belehalt a brutális verésbe, egy barátját pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba - tette hozzá a rendőrség.

A lincselés helyszínére ugyan kiérkeztek a rendfenntartók, de a falusiak túlerőben voltak, két rendőrtiszt is megsebesült, miközben megpróbálták megakadályozni az önkényes „igazságszolgáltatást".Az ügy nyomán 32 embert - férfiakat és nőket is - vettek őrizetbe.

Számos hasonló eset történt az utóbbi hónapokban az ázsiai országban a közösségi oldalakon, de főként a WhatsApp-on terjesztett álhírek miatt.

A változatos, hatáskeltő híresztelések mellé gyakran fényképeket is mellékelnek, melyeken megcsonkított holttestek vagy sérült gyerekek látszanak. Az üzenetek hatására kialakult közhangulat miatt az idén legalább 25, gyerekrablónak nézett ember halt meg, és több mint 60, lincseléssel végződött támadást követtek el az ország különböző részein.Az áldozatok gyakran olyan kívülállók, akik eltérő külsejük vagy a nyelvi különbségek miatt válnak célponttá.