Az FC Barcelona stadionja ellen is terrortámadást terveztek az iszlamisták

2018.08.01. 15:16

Az FC Barcelona futballcsapat stadionja ellen is támadást terveztek a tavaly augusztusi barcelonai és cambrilsi merényleteket végrehajtó dzsihadista terroristák - közölte az ügyben nyomozó forrásokra hivatkozva az El Periódico című lap.

Az újság tudatta, hogy a 15 életet követelő, és több mint száz embert megsebesítő terrorakció felelőseiről korábban már kiderült, hogy robbanószerekkel megpakolt furgonnal akarták megtámadni a barcelonai Sagrada Familia bazilikát és a párizsi Eiffel-tornyot is.

A barcelonai iszlamista terroristákForrás: MTI/EPA/EFE/J. J. Guillen

A most nyilvánosságra került információk szerint ezeken kívül is egy sor további merényletet terveztek.

A terrorsejt egyik tagja, a cambrilsi támadás során lelőtt Mohammed Hichamy mobiltelefonjának adatait, internetes keresési előzményeit elemezve jutottak arra következtetésre, hogy a Camp Nou is a célpontok között lehetett.

A stadion ajándékboltjának egyik alkalmazottja a lapnak megerősítette, hogy a dzsihadista sejt legkevesebb két tagja néhány nappal a gázolásos merényletek előtt járt és vásárolt is az üzletben.

A nyomozók szerint 2017. augusztus 20-án az FC Barcelona-Real Betis találkozó idején akartak akcióba lépni, hasonló módon a párizsi nemzeti stadion mellett elkövetett terrortámadáshoz.

A Camp NouForrás: AFP/Pau Barrena

Az időpontot az is megerősítette, hogy a terrorsejt irányítójának tartott ripolli imám - aki a merényletekre készülve, robbanószer előállítása közben meghalt - két szövegvázlatot is írt ezzel a dátummal, vélhetően a támadások beismeréséről.

Mi, az Iszlám Állam katonái... - ezzel a mondatrészlettel kezdődött mindkét levél, amelyeket vallási könyvekbe rejtve találtak meg a nyomozók.

A stadion mellett a barcelonai Razzmataz diszkó is a tervezett célpontok között volt, valamint az elkövetők tanulmányozták a közeli Sitges üdülőváros melegbárjait is.