Ellopták a svéd koronaékszereket, motorcsónakkal léptek meg a tolvajok

2018.08.01. 11:15

Nem voltak kispályások a tolvajok, akik nyitvatartási időben, egy forgalmas helyi rendezvény ideje alatt markolták fel a felbecsülhetetlen értékű XVII. századi kincseket. A tettesek motorcsónakkal menekültek el, a rendőrök még mindig keresik őket.

A svéd koronaékszereket a fővárostól 80 kilométerre fekvő Strängnäsben állították ki, innen lopta el kedden két férfi az 1611-ben elhunyt IX. Károly svéd király és felesége koronáját.

Tom Rowell, aki látta kiszaladni a székesegyházból a tolvajokat, azt mondta: a két férfi azonnal bepattant egy fehér motorcsónakba, és elmenekült a helyszínről.

Helyszínelnek a Strängnäs székesegyháza körülForrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Pontus Stenberg

Akkor még nem tudhatta, hogy rablás szemtanúja volt, a rendőrségnek tett vallomásakor világosították fel, mi is történt valójában.

A rendőrök hajtóvadászatot indítottak a két férfi ellen, akiket vízen és levegőből is keresnek.

A székesegyház dolgozói és a rendőrök azt mondták a Guardiannek, nem tartanak attól, hogy a tolvajok megpróbálnák eladni a koronaékszereket, ugyanis egyedülálló kincsekről van szó.

Ezekkel pedig senki sem kockáztatná a lebukást.

Itt pattanhattak be a tolvajok a motorcsónakbaForrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Pontus Stenberg

A székesegyházban dolgozó Catharina Fröjd ugyanakkor azt mondta, az anyagi kár mellett óriási kulturális veszteségről van szó.