Szaúd-Arábia engedélyezte a belépést területére egy iráni diplomatának, aki az Iráni Iszlám Köztársaságnak a svájci diplomáciai misszión belül létrehozandó érdekképviseleti irodáját fogja vezetni - tudatta az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az IRNA közölte: megfigyelők szerint a Rijád és Teherán közötti diplomáciai kapcsolatok javításának kedvező lépéseként Szaúd-Arábia jóváhagyta a szóban forgó iráni diplomata vízumkérelmét.A két országról széles körben úgy tartják, hogy egymás térségbeli riválisai, több közel-keleti konfliktusban vívnak proxy háborút, Szíriában és Jemenben is szemben álló feleket támogatnak.A proxy háború az, amikor egy ország (általában nagyhatalom) kisebb országok konfliktusaiban (főleg polgárháborúkban) az egyik fél mellé állva vívja meg harcát a másik ország ellen (aki a másik felet támogatja).

A síita többségű Irán és a konzervatív szunnita Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok mélyponton vannak, a két ország viszonya azután mérgesedett el, hogy utóbbi 2016. január 2-án 46 másik elítélttel együtt "terrorizmus" miatt kivégezte Nimr an-Nimr síita hitszónokot is. Emiatt Teheránban feldühödött tüntetők megrohamozták Szaúd-Arábia nagykövetségét, ami után Rijád megszakította diplomáciai kapcsolatait az iszlám köztársasággal, amely válaszul felrúgta a vahhábita királysághoz fűződő összes kereskedelmi kapcsolatát, és megtiltotta, hogy zarándokok utazzanak Mekkába.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolattartást azóta Svájc látja el.