Radioaktív eszköz tűnt el Malajziában

2018.08.21. 10:19

Értékes és veszélyes rakománynak veszett nyoma Malajziában. Egy olajcégek gépeinek kalibrálásához használt radioaktív izotópot tartalmazó eszköz kerülhetett rossz kézbe, de az is lehet, hogy simán leesett a teherautóról.

Veszélyes szállítmány tűnt el Malajziában ebben a hónapban, ugyanis egy radioaktív eszközt nem találnak.

A BBC szerint egy 23 kilós eszköz tűnt el egy teherautó rakományából, az abban található anyag veszélyes lehet. Az oldal szerint a műszert egy telephelyen használták, majd onnan továbbszállították. A jármű vezetői érkezéskor vették észre, hogy a veszélyes izotópot tartalmazó fémcső nincs meg.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ellopták vagy leesett az eszköz a teherautóról.

Veszélyes lehet az izotóp - IllusztrációForrás: Sputnik/Kirill Kallinikov

Miért baj ez?

Az eltűnt fémcső 23 kilogrammos volt, és irídium-192 izotópot tartalmaz.

Az irídium-192 óriási károkat okozhat, ha szakszerűtlenül távolítják el az eszközből. További félelem az is, hogy a radioaktív anyag rossz kezekbe kerül, és azt egy fegyverhez használják fel.

Az eszközt eredetileg ipari célokra használták, jellemzően olyan vállalatoknak kell radioaktív eszköz, amely gáz- és olajipari cégeknek végez teszteléseket és kalibrálásokat.

Ez az izotóp már önmagában képes sugárfertőzést okozni, de szokás robbanóanyagokkal is keverni, így úgynevezett piszkos bombát lehet készíteni.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint az irídium-192 visszafordíthatatlan sérüléseket okoz, ha valaki tartósan érintkezik az anyaggal, az akár halálos is lehet.