A súlyos agydaganatban szenvedő John McCain arizonai republikánus szenátor orvosai a politikus saját kérésére hagyták abba a kezelést - jelentette be pénteki közleményében a politikus családja.

A 81 éves szenátort egy éve kezelték az agydaganat gyógyíthatatlan és agresszív formájával, glioblasztómával.
A betegség előrehaladása és az életkorával járó elkerülhetetlen öregedési folyamat meghozta az ítéletet. Szokásos eltökéltségével John McCain úgy döntött, hogy abbahagyja az orvosi kezeléseket - olvasható a család közleményében. A kommüniké nem tesz ugyan említést a politikus jelenlegi egészségi állapotáról, de az amerikai sajtóban máris megjelent kommentárok rámutatnak, hogy a kezelés leállítása azt jelenti, hogy a beteg kilátásai reménytelenek, a politikusnak csupán hetei lehetnek hátra.
Mind McCain szenátor felesége és lánya Twitter-bejegyzésben köszönte meg a közvéleménynek az aggódást és a támogatást.

John McCain arizonai republikánus szenátornál egy éve diagnosztizáltak agydaganatotForrás: MTI/EPA/Shawn Thew

John McCain nem mondott le a szenátori megbízatásáról, de tavaly december óta már nem vett részt a törvényhozási munkában, napjait arizonai otthonában és kórházban töltötte.

2018 májusában "A nyughatatlan lobogás" (The Restless Wave) címmel memoárt jelentetett meg.
A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnami háborúban megsebesült és hadifogságba esett. Csak öt év múltán, a háború végén szabadult ki, és elemzők szerint a hadifogság meghatározta későbbi politikusi karrierjét. Így például ellenezte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terrorizmussal gyanúsítottakon alkalmazott kínzásos kihallgatási módszereit is. A 2008-as elnökjelölti kampányban a későbbi győztes demokrata Barack Obama republikánus ellenfele volt.