Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) volt vezetője csütörtökön meglátogatta Brazília korrupcióért börtönbe zárt egykori elnökét, Luiz Inácio Lula da Silvát.

Erről Schulz a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott a latin-amerikai ország déli részén található curitibai börtön előtt.

Martin SchulzForrás: MTI/EPA/Felipe Trueba

Az SPD régóta jó viszonyban van Lula Munkáspártjával (PT), amely szeretné elérni, hogy a volt elnököt még az október 7-i általános választások előtt szabadon engedjék. Lula áprilisban került 12 évre rács mögé korrupció és pénzmosás miatt. A PT Lulát indítaná jelöltjeként az elnökválasztáson.

"Egy nagyon bátor és harcias férfival találkoztam ma” – jelentette ki Schulz, aki 2012 és 2017 között az Európai Parlament elnöki tisztségét is betöltötte.

„Az SPD kedvéért tettem meg ezt az utat” – fűzte hozzá.

Azért vagyok itt, hogy támogassam az elnököt, és a magam, valamint a német szociáldemokraták és az európai szocialisták nevében biztosítsam őt szolidaritásunkról– hangsúlyozta a politikus.

Luiz Inácio Lula da SilvaForrás: AFP/Douglas Magno

Schulz tehát már nem is csinál titkot abból, hogy egy korrupcióért és pénzmosásért elítélt embert támogat.

A német szociáldemokraták jelenlegi vezetője, Andrea Nahles kérte meg Schulzot, hogy keresse fel Lulát, útjáról Heiko Maas német külügyminiszter is tudott.

Német diplomaták aggódnak a látogatás miatt, mert szerintük az hivatalos támogatásként vagy akár a brazil belügyekbe való beavatkozásként is értelmezhető.

A bukott szocialista politikust látszólag az egy kicsit sem zavarja, hogy beavatkozik más államok belügyeibe.

Egy közvélemény-kutatás szerint a korrupciós botrányok sorozata miatt a brazil lakosság mindössze 13 százaléka elégedett a hazai demokráciával.

A Munkáspárt augusztus 15-én Lulát nevezte meg elnökjelöltjeként. A választási bizottság valószínűleg érvényteleníti majd a döntést, mert a törvény szerint büntetett előéletű állampolgár nem indulhat az államfői tisztségért. Helyét a PT alelnökjelöltje, Fernando Haddad, Sao Paulo volt polgármestere veheti át. Haddad is jelen volt Schulz csütörtöki börtönlátogatásán. Schulz felszólította a brazil hatóságokat: tegyenek eleget az ENSZ ajánlásainak, és engedjék, hogy Lula induljon az elnökválasztáson.