Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel és Andrej Danko parlamenti elnökkel Pozsonyban.

Szijjártó Péter a találkozók után elmondta, hogy Miroslav Lajcákkal elsősorban a Közép-Európát érő kihívásokról beszéltek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel Pozsonyban 2018. október 17-énForrás: MTI//Krizsán Csaba

Látszik, hogy ezekkel az országokkal szemben a migrációs politika miatt számos támadást indítottak és fognak a jövőben is, elsősorban európai színtéren, de az ezekre adott reakciók azt is bebizonyították, hogy a visegrádi csoport erősebb és egységesebb, mint valaha - mondta.

Andrej Dankóval pedig arról tárgyaltak, hogy a parlamenti elnök elkészíti azt az előterjesztést a Soros-Sargentini jelentéshez kapcsolódóan, amellyel a szlovák parlament elfogadhatja a Magyarország szuverenitását megvédő nyilatkozatot.Ha ez megtörténik, a visegrádi négyek tekintetében "a kör bezárul" - közölte Szijjártó Péter.

A miniszter elmondta: ez az előterjesztés világosan mutatja, hogy azok a pártok és azok a kormányok, amelyek ragaszkodnak az európai értékekhez, a nemzeti történelmi és kulturális hagyományokhoz, ha szoros együttműködést folytatnak, sikeresek lehetnek az Európai Unió jövőjéről szóló vitákban.

A kérdés most az, hogy elmenjen-e Európa egy föderalisztikus irányba, ahol "egyfajta európai egyesült államok létrehozását tűzték ki célul egyesek", léptessék-e ők az EU-t egy posztnemzeti, posztkeresztény időszakba, vagy azok a politikai erők és pártok diadalmaskodnak, amelyek ragaszkodnak a nemzeti, vallási és kulturális hagyományaikhoz, és ahhoz, hogy Európa keresztény kontinens.Ez a küzdelem még nem dőlt el, és ebből a szempontból az európai parlamenti választás nagyon fontos - tudatta Szijjártó, majd hozzátette, hogy ehhez kapcsolódóan Andrej Dankóval megerősítették azt a szándékot is, hogy a nemzeti alapon szerveződő, a nemzeti identitást, a kulturális, vallási hagyományokat és örökségeket fontosnak tartó pártoknak szorosan együtt kell működniük.