Több száz migráns próbált meg erőszakkal áthatolni vasárnap a guatemalai-mexikói határon Tecun Uman városnál, ahol egy héttel korábban halad át az Egyesült Államokba tartó nagy menekültkaraván.

A mexikói hatóságok úgy döntöttek, nem engedik őket belépni, ezért támadták meg őket rendkívül agresszív migránsok. Egy 26 éves hondurasi férfi meghalt. A mexikói kormány tagadja, hogy a fiatalember halálát a rendvédelmi szervek okozták volna.

Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai kivándorlók egy csoportjának és a guatemalai rendőrség tagjainak összecsapása a guatemalai-mexikói határon fekvő Tecun UmanbanForrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

 A szövetségi rendőrség nem visel fegyvert és nem használ gumilövedéket sem – mondta Alfonso Navarrete Prida belügyminiszter. Hozzátette, a szövetségi rendőrséget és a bevándorlási hivatal munkatársait

kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadták meg, amikor a bevándorlók egy kapun át behatoltak Mexikóba.

A dél-mexikói Oaxaca államban lévő Tapanatepecben közben pihenőt tartott az Egyesült Államok felé tartó több ezer emberből álló migránskaraván. Szombaton a bevándorlók szavazással utasították el Enrique Pena Nieto mexikói elnök javaslatát, és úgy döntöttek, folytatják útjukat Mexikóban, ahol áthaladási engedélyt akarnak kérni, hogy eljussanak az Egyesült Államokba.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

A mexikói elnök javaslata a többi között olyan elemeket tartalmaz, hogy

átmeneti személyazonosító iratokkal látnák el őket, munkalehetőséget kínálva nekik, gyerekeiket pedig bevonnák az iskolai oktatásba, ha hajlandók menedékkérelmüket a mexikói hatóságoknál benyújtani.

Nieto hangsúlyozta, terve mindössze első lépés a menekültstátuszhoz jutó emberek ügyének tartós rendezésére. Az államfő kiemelte, hogy az Estas en Tu Casa (Érezd magad otthon) programba az kerülhet be, aki Chiapas vagy Oaxaca déli állam területén tartózkodik. A mexikói hatóságok szerint azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják.

Donald Trump amerikai elnök egyébként világosan fogalmazott: nem engedi be az illegális migránsokat az országba.