Megállapodott egymással Nagy-Britannia és Spanyolország Giblaltárral kapcsolatban. A hét elején még messze voltak a brexittel kapcsolatos álláspontok, de a maratoni tárgyalás után sikerült megegyezni.

Úgy tűnik, hogy az utolsó akadály is elhárult, hogy az Egyesült Királyság el tudja hagyni az Európai Uniót. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szombaton Madridban bejelentette, hogy sikerült megállapodni Gibraltár kérdéséről,és így már Spanyolország is kész támogatni az Egyesült Királyság uniós kilépéséről kötendő megállapodást. 

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Emmanuel Macron francia elnök balról jobbra) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napjánForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Reuters brit hírügynökségnek sikerült megszereznie azt a dokumentumot, amely szerint az EU a vasárnapi csúcstalálkozón ki fogja nyilvánítani, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a brexit után kötendő, jövőbeni megállapodások területi hatálya nem fog kiterjedni Gibraltárra, az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő brit területet érintőenaz EU és London köthet ugyan külön megállapodásokat, de csak Spanyolország előzetes hozzájárulásával.

A Downing Street szóvivője szombat délutáni nyilatkozatában ezt megerősítette. A londoni kormányfői hivatal illetékese kijelentette, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalásokon is konzultált Spanyolországgal, tekintettel arra, hogy a megállapodástervezet egyes elemei közvetlenül Gibraltárra vonatkoznak.

A szóvivő szerint ezek a tárgyalások konstruktívak voltak, és London kész hasonló hozzáállást tanúsítani a jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítása során is.