Annak ellenére szavaz újra az Európai Parlament szakbizottsága a humanitárius vízumról, hogy egyszer már szabályszerű voksoláson leszavazták az ötletet, így ez az ügy elbukott – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Úgy látszik, hogy az Európai Unió vezetése addig akar erőltetni egy egyszer már elbukott elképzelést, ameddig át nem veri azt a voksolásra jogosultakon. Kovács István érdekesnek nevezte, hogy

a Sargentini-jelentés elfogadtatása érdekében átértelmezték a házszabályt, és nem vették figyelembe a tartózkodó szavazatokat, amikor pedig nem tetsző eredmény született, akkor újra szavaztatnak.

Bevándorlók érkezése még 2016-ban Szardínia fővárosába, CagliaribaForrás: AFP/Gabriel Bouys

A humanitárius vízumról elmondta, hogy a külképviseleteken lehetne igényelni, a migránsokat pedig arra jogosítaná fel, hogy beléphessenek az Európai Unió területére, és ott adják be a menedékkérelmüket. Az igazgató szerint ebben az esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy mire elbírálják a kérelmet, a bevándorló „felszívódik”.

Kovács István szerint jobb megoldás lenne valami olyasmi, amit Orbán Viktor miniszterelnök is javasolt 2016-ban, miszerint az unió területén kívül kellene hotspotokat vagy menekültügyi központokat létrehozni, és ezekben döntenének arról, ki jöhet Európába.