Elégedetlen helyiek elfoglalták a legnagyobb líbiai olajmezőt

2018.12.11. 04:12

Az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) hétfőn közleményben szólította fel azt a törzsi milíciát, amely elfoglalta az észak-afrikai ország legnagyobb olajmezejét, hogy haladéktalanul vonuljon ki onnan.

A Tripolitól délkeletre fekvő el-Sarara létesítményt december 8-án vonta ellenőrzése alá a Fezzán Haragja Mozgalom nevű törzsi csoport a kőolaj-létesítményt védő gárdisták segítségével, majd azzal fenyegettek, hogy teljességgel leállítják a kitermelést. A NOC líbiai állami olajvállat szerint a munkálatok megszakítása napi 315 ezer hordó olaj termeléskiesést jelent a sararai létesítményben és további 73 ezer hordó olaj termeléskiesést a közeli el-Fíl olajmezőn.

"Az UNSMIL elítéli az el-Sarara olajmező elleni támadást. A misszió a terület haladéktalan és feltétel nélküli elhagyására szólítja fel a fegyveres elemeket" - áll a világszervezet helyi missziójának közleményében. Az UNSMIL kiemelte: a termeléskiesés naponta 32,5 millió dollár (9 milliárd forint) kárt okoz a líbiai gazdaságnak.

Az elégtelen ellátás miatt

Az ENSZ-misszió ugyanakkor elismerte, hogy az erőszakcselekmény a dél-líbiai lakosság elégtelen ellátására vezethető vissza. A világszervezet ezért felszólította a Tripoliban székelő, s támogatását élvező nemzeti egységkormányt, gyorsan intézkedjen annak érdekében, hogy minden szükséges szolgáltatással ellássák a helyi lakosságot, amihez az ENSZ kész támogatást is nyújtani.

Musztafa Szanallah, a NOC vezérigazgatója az olajmezők elfoglalását veszélyesnek nevezte az ország jövőjére nézve. Mint mondta, a Líbia déli részén élők törvényes sérelmeit, a lakosság jobb életkörülmények iránti követeléseit "olyan bűnözők használják ki, akik csak a saját érdekeiket követik".
Sarara Líbia délnyugati sivatagos térségében fekszik, ahol az államhatalom gyenge, és zűrzavaros állapotok uralkodnak. A törzsi csoport az olajmező elfoglalásával azt az októberben tett fenyegetését váltotta valóra, hogy megállítja a kitermelést, amennyiben a hatóságok nem fokozzák az elszegényedett régiónak szánt fejlesztési támogatásokat.

Közvetítésre várnak

"Nem engedjük a Sarara olajmező újranyitását, amíg az ENSZ nem közvetít az ügyben" - jelentette ki Mohamed Maigál, a Fezzán Haragja Mozgalom szóvivője vasárnap este. Hangsúlyozta: a déli Fezzán régiót évtizedek óta elhanyagolták, és követelte, hogy a helyben kitermelt olajból származó bevételeket helyi fejlesztési projektekre fordítsák.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, több rivális frakció is verseng az ország ellenőrzéséért. A líbiaiak gyakran öntik ki a magas infláció és az infrastruktúra hiánya miatt érzett haragjukat a NOC-ra, amelyet egyfajta "fejőstehénnek" látnak az olaj- és földgázeladásokból származó több milliárd dolláros éves bevétele miatt.

Az észak-afrikai ország nemrég napi 1,3 milliárd hordóra tudta emelni olajkitermelését, amire 2013 óta nem volt példa.